
Pink Tax: de verborgen kosten op producten voor vrouwen
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Geld & Carrière
- •
Heb je wel eens gemerkt dat jouw scheermesjes duurder zijn dan die van je vriend, terwijl ze er precies hetzelfde uitzien? Helaas blijkt de prijsverhoging op vrouwelijke producten vaak een ‘slimme’ marketingtruc om producten gericht op vrouwen duurder te kunnen verkopen. Dit fenomeen, ook wel ‘Pink Tax’ genoemd, komt schrikbarend veel vaker voor dan je denkt.
Pink tax: ‘roze’ producten duurder
De Pink Tax, ook wel bekend als de ‘vrouwentaks’, is een fenomeen waarbij vrouwen meer betalen voor producten en diensten dan mannen, alleen omdat deze producten of diensten voor vrouwen zijn gemaakt. Deze extra kosten zijn vaak niet duidelijk en worden ongemerkt aan de producten toegevoegd. Zo kun je in de veronderstelling zijn dat scheermesjes voor vrouwen anders werken dan de mannelijke variant, terwijl in de praktijk alleen de verpakking ‘vrouwelijk’ is gemaakt.
Volgens de NOS blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar de Pink Tax dat vrouwen gemiddeld zo’n 1200 euro per jaar meer betalen aan ‘vrouwelijke’ producten. En dit is niet te verklaren aan een verschil in productiekosten, zo stelt de NOS naar aanleiding van een interview met een marketingstrateeg: volgens hem komt het prijsverschil puur en alleen voort uit een strategie van de marketing teams. Zij weten dat vrouwen sneller kiezen voor een vrouwelijke en roze verpakking, en daarvoor zelfs (onbewust) meer betalen.
Van hygiëneproducten tot spijkerbroeken
De Pink Tax lijkt met name te gelden voor vrouwelijke hygiëneproducten zoals scheermesjes, menstruatieproducten en doucheproducten. Zelfs vitaminepillen voor vrouwen en meisjes vallen gemiddeld duurder uit dan de mannelijke varianten. Ook in de kledingindustrie valt het prijsverschil tussen mannelijke en vrouwelijke producten op. Zo is in een video van Nieuwsuur te zien dat een vrouwelijke spijkerbroek €120 kost, terwijl de mannelijke variant €10 goedkoper is.
Of het prijsverschil altijd te wijten is aan een marketingstrategie of dat het soms echt gaat om een verschil in productiekosten, is lang niet altijd duidelijk. Toch is het fenomeen van de Pink Tax zo aanwezig dat er zelfs in het Europees Parlement over wordt gediscussieerd. Dat er iets aan het prijsverschil tussen mannelijke en vrouwelijk producten moet veranderen, is dus wel duidelijk.
View this post on Instagram
Kies voor het blauwe scheermesje
Dat de Pink Tax een probleem is, merkten ook Anouk Louwers, Djoeke Klaphake, Jozan de Roos, Pieke Assmann en Merel Groot op. Tijdens hun deelname aan het Traineeship Issue Killers bogen zij zich 12 weken lang over een maatschappelijk probleem. Al snel kwam het onderwerp Pink Tax naar boven en liet de ongelijkheid van het fenomeen ze niet meer los. Ze besloten een petitie te beginnen, om zo meer aandacht te vragen voor het oneerlijke prijsverschil.
Op hun website Weg met de Pinktax is meer informatie te vinden over de producten waarop het prijsverschil is toegepast, en heb je de mogelijkheid tot het tekenen van een petitie voor een duidelijke wet- en regelgeving om de Pink Tax tegen te gaan. Daarnaast geven de vrouwen in een opiniestuk in het Parool advies over wat je (naast het tekenen van de petitie) zelf kan doen om de prijsverschillen te ontwijken: ‘Koop dat groene, blauwe of zwarte scheermesje in plaats van het roze. Het werkt even goed en het scheelt je een hoop geld.’