Food & Drinks

Hoe gezond is plantaardige melk? Review van VLY barista melk

plantaardige-melk-is-gezond

Ook wij drinken tegenwoordig havermelk in de koffie. Deels om minder zuivel te drinken maar ook omdat het bij sommigen van ons beter werkt op de darmen. Nu zijn er natuurlijk veel meer plantaardige opties, zoals soja-, amandel- en rijstemelk. En een melk gemaakt van erwten. In de schappen van de supermarkt heb je aardig wat keus. Bij ons kwam de vraag op welke zijn nu eigenlijk het beste om te drinken en welke geeft het beste schuim op de koffie.

Waarom zou je kiezen voor plantaardige melk?

Plantaardige melk bevat veel minder verzadigde melk dan koemelk. En zoals je weet is dit het vet waarvan je niet zoveel moet nuttigen. Maar in koemelk zitten natuurlijk wel weer eiwitten die je nodig hebt. Zeker als je vegetarisch of veganistisch eet moet je hier goed op letten. Echter, als je je goed denkt om wat je eet hoef je die eiwitten niet perse uit melk te halen.

In de meeste plantaardige melksoorten is extra vitamine B12 en calcium toegevoegd, dus let daar op als je het koopt. Ook of er niet teveel suiker en zout in zit. Het blijft wel gek natuurlijk dat het veel duurder is dan gewone koemelk. Er wordt behoorlijk wat extra marge op gemaakt. En dan gaat het straks ook nog vallen onder de hogere btw. Maar laat je dat als het kan toch niet weerhouden om het te drinken.

plantaardige-melk-koffie

Havermelk

Dit is waarschijnlijk de meest gedronken plantaardige melk en kun je ook in vrijwel elk koffietentje of cafe krijgen. Vaak met een toeslag, dat dan weer wel. Havermelk zou je ook prima zelf kunnen maken, het bestaat tenslotte alleen uit haver wat gemengd is met water. Het is een goede keuze als je kijkt naar CO2 uitstoot en watergebruik. En, niet onbelangrijk, het schuimt goed op voor je koffie.

Sojamelk

Deze is al lang op de markt en is qua CO2 uitstoot ook geen slechte. Het bevat bovendien evenveel eiwit en energie als koemelk. Daarom wordt het vaak gebruikt als vervanger bij koemelkallergie. Het gebruikt ook niet heel veel water. Het nadeel van de soja die we in Nederland veel gebruiken vooral uit Zuid-Amerika komt. Daar wordt veel bos voor gekapt. Deze soja wordt vooral veel gebruikt voor veevoer. Als je voor sojamelk kiest kijk dan naar Alpro, omdat die soja haalt uit Europa en Canada.

vla-review-plantaardige-melk

Erwtenmelk van VLY

Wi hadden al eerder erwtenmelk gedronken in een koffietentje wat erg lekker was. De erwtenmelk uit de supermarkt vonden we minder lekker en bovendien schuimde dat niet voor de koffie. Maar wij testen nu de erwtenmelk van VLY  barista en die is echt heerlijk romig en schuimt fantastisch. Het is niet gemaakt van erwten zelf maar van erwteneiwit van gele spliterwten. En is suikervrij , ook niet onbelangrijk. Bovendien is het tegenwoordig te koop in veel supermarkten. Wij gaan deze zeker vaker drinken.

Amandelmelk en Rijstmelk

Amndelmelk is het gezondst als plantaardige melkvariant. Het heeft een heel laag percentage koolhydraten en weinig suiker. Er zitten alleen weinig voedingsstoffen is. Die zitten natuurlijk wel in de noten maar die verdwijnen door de bereiding. En je moet natuurlijk van de smaak houden. Daarnaast heb je nog rijstemelk, dit is het vocht dat je overhoudt na het koken van rijst en dan wordt gezeefd en gefilterd. Check hierbij altijd goed of er suiker is toegevoegd omdat dit vaak wordt gedaan om er wat smaak aan te geven. Het is een fijne melk voor smoothies. Beide schuimen alleen niet goed op voor je koffie helaas.