Living

Niet geboren met groene vingers? Deze planten hebben het minste water nodig

planten-weinig-water
Foto: Freepik

We weten niet hoe met jullie zit, maar wij van Womanly hebben inderdaad niet zulke groene vingers. We kunnen jaloers staren naar allerlei interieurfoto’s waarop prachtige planten staan. Natuurlijk weten we dat je bijvoorbeeld cactussen makkelijk kunt houden maar dat is nu weer niet de leukste plant om door je hele huis te zetten. Dus moesten we op zoek naar welke planten het minste water nodig hebben zodat ze makkelijker overleven.

Cactussen, vetplanten en de Sanseveria

Cactussen zijn natuurlijk woestijnplanten. En tja, in de woestijn is weinig water dus alles wat er groeit en af en toe bloeit heeft dan ook weinig water nodig. Je hoeft ze dus maar eens in de vier tot zes weken water te geven. En in de winter nog minder vaak. Hij verschrompelt een beetje als hij echt water nodig heeft. Ze houden wel van licht en zon en als je af en toe tegen ze praat vinden ze het allang goed.

Vetplanten slaan water op in hun bladeren. En dat gebruiken ze dus als ze het nodig hebben. Ze groeien heel langzaam en worden heel oud. Dus zijn ze zeker zo makkelijk als de cactus. En de Sanseveria was ooit een ouderwetse plant maar is weer helemaal terug. Het wordt ook wel vrouwentong genoemd. Hij is heel sterk, houdt er niet van als zijn voetjes in het water staan en kan dus weken zonder water. In de winter is een keer per acht weken voldoende. En ze kunnen zowel tegen zon als schaduw.

sanseveria-plant-weing-water

Yucca en Gatenplant

De Yucca, of Palmlelie, heeft een hele dikke stam. In die stam slaat de plant water op en kan daardoor weken zonder water te geven. Ze houden wel van een lichte plek. En de Gatenplant is een plant die snel groeit en dus behoorlijk groot kan worden. Aan iedere scheut komt weer een nieuwe scheut waardoor de plant dus snel uitbreidt. Het blad is ook groot, heeft inkepingen en is daardoor decoratief. En wat vooral handig is: hij heeft maar een keer per week water nodig.

yucca-plant-weinig-water

Olifantspoot en Graslelie

De olifantspoot heeft de mooie naam Beauvarnea. De knolvormige stam lijkt op de poot van een olifant, vandaar de naam. In die knol slaat de plant water op. Daardoor is een keer per maand in de zomer water geven genoeg en in de winter dus nog minder. De grond moet echt droog zijn voor je het water geeft. Zet de plant wel liefst in de zon.

De graslelie is een springerige plant die ook goed als hangplant werkt. Deze vormt steeds nieuwe uitlopers die je kunt stekken. Een keer per week water geven is genoeg. Verder is hij luchtzuiverend, maar wel giftig voor katten!

planten-weinig-water

Nog een paar tips voor planten die weinig water nodig hebben

Alle planten die in de woestijn voorkomen slaan water op, dus ze zijn altijd goed voor weinig water geven. Planten met kleine bladeren verdampen minder vocht en kleine planten verbruiken minder energie. Planten zijn in de winter in rust dus hebben dan altijd minder water nodig. Bij lage luchtvochtigheid heeft een plant meer water nodig en natuurlijk ook als ze in de volle zon staan. De Graslelie en de Sanseveria zijn luchtzuiverend, dat helpt ook tegen bijvoorbeeld tabaksrook.