Je plas een tijdje ophouden: hoe slecht is dat eigenlijk voor je?
-
Kim Appelboom
- •
- Life & Health
- •
- •

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: op de meest ongelukkige momenten moet jij ineens super nodig naar de wc. Brengt de kapper allemaal folies in je haar aan, voel je die plasdrang alweer komen. Eventjes je plas ophouden is natuurlijk geen crime. Maar wat nou als je, je blaas al een hele lang tijd aan het vastknijpen bent? Kan het dan kwaad voor je gezondheid?
Je plas veel te lang ophouden
Plassen en poepen doen we natuurlijk allemaal. Je kan het je misschien niet voorstellen, maar zelfs Koningin Maxima zit elke dag op de pot. Nummertje twee durven we alleen niet overal uit te voeren. Poepen tijdens het werk is voor veel mensen bijvoorbeeld nog een groot taboe. Toch kan dat helaas voor veel ongemakken zorgen. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van enorme buikpijn en verstoppingen. En dat wil je niet!
Waar je ook niet op zit te wachten is een pijnlijke blaas omdat je nergens kan plassen. Volgens uroloog Laetitia de Kort van het UMC Utrecht, die met Margriet sprak, is je plas ophouden niet geheel risicoloos. Je blaas bestaat uit elastisch weefsel en als dit vaak onder spanning staat, gaat de rek eruit en kan het daardoor zijn knijpkracht verliezen. Een uitgerekte blaas kan zelfs zorgen voor schade aan je nieren.
Knappende blaas bestaat echt
Staat je blaas op knappen er is geen wc in de buurt? Een keertje kan natuurlijk geen kwaad, maar ga wel even op onderzoek of er toch een mogelijkheid bestaat om je blaas te legen. Het is niet verstandig om je plas langer dan vier uur op te houden.
Via Metronieuws kwamen we erachter dat je blaas jouw een seintje geeft als hij gevuld is met zo’n 150 tot 200 ml urine. Zodra hij de 500 ml heeft bereikt, is het niet verkeerd om een toilet op te zoeken. Wist je dat je baas anders letterlijk kan knappen? Nadat hij zich heeft opgerekt tot 1000 ml kan het teveel worden. En dat is niet best!
‘Voor de zekerheid’ nog even gaan is geen goed idee
Het kan ook nooit goed zijn he!? We gaan je nu namelijk vertellen dat plassen ‘voor de zekerheid’ ook geen fantastisch idee is. Dit zorgt ervoor dat je blaas eraan gewend raakt om steeds kleine beetjes urine uit te plassen. Daardoor kan je vaker de aandrang voelen, Zo wordt naar het toilet gaan een soort van vicieuze cirkel, omdat je lichaam gewend is geraakt om vaker je blaas te legen. Ga daarom alleen als je echt, maar dan ook écht moet.
Al is dat ook niet helemaal waar, want als je ineens de hoogste drang hebt, is het niet verstandig om te plassen onder de douche. Staand plassen bij vrouwen kan er voor zorgen dat het bekkenbodem niet helemaal ontspant, waardoor je je blaas niet goed leegt. En dit zorgt voor lekproblemen en infecties. Denk je na het lezen van dit artikel: wat een gezeik allemaal? Kunnen wij ons retegoed voorstellen. Toch wil je natuurlijk geen knappende blaas of nier schade. Achja, je kan altijd nog zo’n plastuit aanschaffen.