Living

Natte boel? Zo drogen jouw plastic bakjes wel goed in de vaatwasser

plastic-bakjes-drogen-vaatwasser
Foto: Freepik

Ben jij zo’n type die alle restjes keuring in plastic bakjes opbergt en deze vervolgens in de vriezer bewaart voor ‘kliekjesdag’? Snappen wij maar al te goed. Eten weggooien, dat is tenslotte mega zonde. Het nadeel is alleen dat ze telkens weer nat uit de vaatwasser komen wanneer je deze uitruimt. Dan moet je toch weer ouderwets met een theedoek aan de slag. Benieuwd waarom ze niet drogen en hoe je dit wél voor elkaar krijgt? Womanly heeft het voor je uitgezocht. 

Hierdoor drogen jouw plastic bakjes niet

Altijd al afgevraagd waarom jouw plastic bakjes zeiknat uit de vaatwasser komen? Volgens de Margriet zijn daar maar liefst twee oorzaken voor. Allereerst heeft dit met het materiaal van het bakje te maken. De plastic bakjes zijn gemaakt van hydrofoob materiaal en dat is waterafstotend. Hierdoor blijft water als een dikke druppel op je beker of bakje liggen. Dikke druppels verdampen langzamer, waardoor het plastic vaatwerk minder snel droogt.

In tegenstelling tot plastic is glas, metaal en keramiek juist van hydrofiel materiaal gemaakt, waardoor waterdruppels zich gelijkmatig verspreiden en sneller drogen. Hoewel er ook glazen opbergbakjes bestaan, zijn deze veel minder makkelijk te stapelen. Wij snappen dus wel dat je gewoon de plastic-varianten wil gebruiken en niet kunt wachten op een oplossing voor het drogen ervan. Hoewel met de hand afwassen zowel goedkoper als zuiniger is, is het natuurlijk wel ontzettend tijdrovend. En die tijd hebben we vaak niet.

plastic-bakjes-vaatwasser

Zo krijg je wél droge bakjes uit de vaatwasser

We moeten eerlijk toegeven dat we niet zo’n kei zijn in het inruimen van de vaatwasser. Vooral wijnglazen passen vaak niet helemaal lekker in het rekje. Gelukkig hebben een lifehack hoe je wijnglazen voortaan wel in de vaatwasser passen. Bij plastic bakje, bekers en bordjes zou je het iets schuiner in de vaatwasser moeten neerzetten. Dan kan het water er namelijk makkelijker vanaf glijden en voorkom je een plasje water die blijft zitten in jouw servies.

Het kan trouwens ook helpen om de deur van de vaatwasser open te zetten zodra hij klaar is. Hierdoor kan het vocht sneller verdampen. VT Wonen kwam ook nog met een slimme truc die we graag met jullie willen delen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een droge handdoek. Deze leg je op de deur van de vaatwasser en dan doe je de deur dicht. Wacht dan vijf tot tien minuten. Dit zorgt ervoor dat dat handdoek het overige water en damp opzuigt.

En aangezien we al druk bezig zijn met handige tips voor bewaardoosjes: vergeet niet om onze lifehack te bekijken over hoe je die vervelende oranje verkleuring uit je plastic bakjes kunt verwijderen. Dan ben je weer helemaal bij!

vershoudbakjes-vaatwasser-nat