Food & Drinks

Bewaar voortaan je broodclips: dit kun je er allemaal mee doen

wat-je-kunt-doen-met-je-broodclips

Je kent ze wel die plastic clips die je brood of fruit afsluiten. Je gebruikt ze steeds als je de zak weer wilt afsluiten, wat soms niet meer lukt. Dan knook je de zak alsnog maar dicht. En gooi je de plastic clip weg. Maar dat is eigenlijk zonde, want je kunt ze voor heel veel dingen hergebruiken. En wie is er geen voorstander van plastic recyclen.

Waarom is de clip van plastic?

De uitvinder van dit clipje kon zijn broodzak niet afsluiten met een knoop. Hij sneed een oude creditcard met behulp van een zakmes tot een klemmetje. En zo ontstond de nu bekende plastic broodclip. Door het plastic is deze stevig, al bestaan er tegenwoordig ook al kartonnen versies. In Uden worden de meeste broodzaksluitingen van heel Europa gemaakt.Het zorgt ervoor dat je brood en fruit langer houdbaar blijft.

Maar je kunt er veel meer mee doen. Op allerlei sites staan tips hoe je ze kunt hergebruiken. En omroep Max wijdde er zelfs een item aan in hun Max weet raad programma op NPO Radio 5. Een hele slimme tip is om de sluiting aan het uiteinde van je plakband rol te plakken. Die gaat altijd weer vast zitten en je vindt het begin met moeite weer terug.

broodclips-gebruiken-als-paperclip

Wat kun je nog meer met broodclips doen?

Je kunt er je kabels en draden mee bij elkaar houden. Met een watervaste stift schrijf je erop voor welk apparaat het is. Zo raken ze niet in de war en weet je meteen welke kabel waar bij hoort. Ook als je oordopjes nog een draadje hebben kun je ze opgerold netjes houden en zitten ze niet steeds in de knoop. Maar dot werkt natuurlijk ook om bijvoorbeeld je elastiekjes of lintjes op kleur bij elkaar te houden.

Verder zijn ze op de camping handig als wasknijper. Of als boekenlegger op de bladzijde waar je bent gebleven. Als tijdelijke paperclip werken ze ook prima om wat papieren bij elkaar te houden. En dan zijn er nog allerlei voorbeelden hoe je er kunstwerkjes van maakt. Zoek op Pinterest maar eens naar kunstwerken van broodclips en je hebt zo een knutsel middag met je kinderen voor elkaar. Ideaal voor een regenachtige dag.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!