Geld & Carrière

Slim besparen op plastic toeslag: dit is de meest duurzame manier

plastic-toeslag-besparen-duurzaam
Afbeelding: Womanly.nl

Vanaf 1 juli 2023 betaal je bij afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten een extra toeslag voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Met de stijgende prijzen in de supermarkt is deze toeslag een vervelende extra aanslag op je portemonnee. Heb je geen zin om deze toeslag te betalen, en kies je liever voor een ander milieuvriendelijk alternatief? Womanly geeft je tips hoe je de plastic toeslag omzeilt en milieuvriendelijk kunt besparen. 

Wat is de plastic toeslag per 1 juli?

Sinds 1 juli 2023 moeten bedrijven een plastic toeslag rekenen aan hun klanten voor plastic verpakkingen. Dit geldt zowel voor supermarkten als ondernemers in de horeca. Koop je dus een plastic bakje patat, dan betaal je een extra toeslag voor het gebruik van het bakje. Hoeveel je per verpakking betaald, hangt van de verpakking en van het bedrijf af. De overheid adviseert de bedrijven om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking.

Het doel van de nieuwe wet is om zwerfafval tegen te gaan. In Nederland gooien we elke dag maar liefst 19 miljoen (!) plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Een deel van deze verpakkingen komen in de natuur of op straat terecht, met desastreuze gevolgen voor het milieu. Daarom voeren veel landen nu strengere wetgeving omtrent het gebruik van de plastic verpakking in. Zo is het in Engeland vanaf dit jaar helemaal niet meer mogelijk om bepaalde plastic wegwerpverpakkingen te gebruiken.

plastic-toeslag

Tips om de plastic toeslag te omzeilen

Hoewel de toeslag op plastic verpakkingen goed is voor het milieu, is het iets minder fijn voor de portemonnee. Daarom delen we graag wat tips om deze plastic toeslag te omzeilen. Tenslotte is het nog beter om helemaal geen plastic verpakkingen te verkopen. De overheid stimuleert bedrijven dan ook om andere alternatieven aan te bieden. De beste tip om de plastic toeslag te omzeilen is: neem je eigen bakje of drinkbeker mee naar de afhaallocatie.

Hoewel je in de supermarkt niet altijd kunt kiezen voor het gebruiken van je eigen verpakkingen, is het bij de horeca makkelijk om je eigen verpakking mee te nemen. Neem dus voortaan als je friet gaat halen je eigen tupperware bakje mee. Of gebruik een thermoskan als je voor je dagelijkse to-go koffie naar de Starbucks gaat. Wil je de toeslag vermijden in supermarkten, ga dan naar de markt voor je dagelijkse boodschappen.

plastic-toeslag-tips

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!