plastic-waterflesje-veilig-hergebruiken
Health

Plastic waterflesjes: dit is hoelang je ze veilig kunt gebruiken

Uiteraard weet iedereen dat water drinken mega gezond is. Lauw water met een citroentje helpt zelfs tegen een opgeblazen gevoel en bevordert de spijsvertering. Het liefst zijn we overal voorzien van een dorstlesser. Zo is het mega handig om altijd een plastic flesje met water bij je te hebben. Het lijkt misschien goed voor het milieu om je plastic flesje vaker te gebruiken, maar is het ook goed voor je gezondheid?

Plastic waterflesjes hergebruiken

We hergebruiken allemaal weleens een plastic waterflesje en zijn ontzettend blij dat we in Nederland schoon drinkwater hebben. Je hoeft de kraan maar open te draaien en deze heerlijke dorstlesser stroomt eruit. Geen gedoe met steeds nieuwe flessen water kopen zoals in de meeste vakantielanden. Aan de ene kant ben je goed bezig omdat je hem vaker gebruikt, maar aan de andere kant zit het  flesje natuurlijk vol met bacteriën na een tijdje. Dat kan ook flink gaan ruiken. Vooral als je het flesje niet goed schoonmaakt.

Volgens een onderzoek van het Voedingscentrum kunnen al deze bacteriën gelukkig meestal geen kwaad. Het zijn tenslotte je eigen bacteriën uit speeksel en maaltijd resten. De kans dat je daar ziek van wordt is dus niet heel groot. Je drinkflesje aan iemand anders uitlenen is dan weer een minder goed idee. Wel fijn om te weten dat het in ieder geval niet slecht voor je is. Toch zouden wij zelf op de redactie een flesje water voor de frisheid niet langer dan zo’n 5 dagen hergebruiken. Vaak gaat het na die tijd ook een beetje ruiken.

plastic-waterflesje-hergebruiken-sporten

Waterflesje schoonmaken

Als je een waterflesje opnieuw gebruikt, kunnen er wel miljoenen bacteriën in zitten als je hem niet goed schoonmaakt. uit een onderzoek van Treadmillreviews blijkt dat een plastic flesje water maar liefst 900.000 bacteriën met zich meebrengt. Ieks, dat klinkt niet zo best! Ter vergelijking: dat zijn meer bacteriën dan op een wc-bril. Vooral een flesje met uittrekdop of sportdop bevatten vaak mega veel bacteriën omdat deze lastiger schoon zijn te maken.

Hoe je ze schoon maakt? Spoel ze om met warm water en met wat baking soda. Zo vertraag je de bacteriegroei en drink je uit een frisse fles. De vaatwasser is overigens geen goed idee. Plastic flesjes die in de zon of in een verhitte auto hebben gelegen, kun je beter niet meer hergebruiken. Door die warmte vermenigvuldigen de bacteriën zich nog sneller en daardoor heb je wel weer de kans om ziek te worden. Er kunnen dan namelijk chemicaliën uit het plastic vrijkomen.

plastic-waterflesjes-gebruiken

Metalen fles is een betere oplossing

Heb je toch een vies idee gekregen bij het hergebruiken van een plastic waterflesje na al die bacterie verhalen? De minste bacteriën vind je in metalen flessen. Je kunt een fles van metaal namelijk gemakkelijker schoonmaken door de gladdere oppervlak. Vaak zijn er ook nog hele leuke en gezellige printjes daarvan te koop. Zo wordt water drinken nog makkelijker.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!