plekken-puistje-gezondheid
Life & Health

Dit zeggen deze 5 plekken van je puistje over je gezondheid

Zo’n pijnlijke puistje met een witte kop: helaas komen ze niet alleen maar in de puberteit voor. Een puistje kan ook op latere leeftijd ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een ongezond dieet, hormonen of door te veel make-up. Ook de plek van je puistje kan je veel vertellen over de reden waarom het puistje is ontstaan. Lees hier op welke 5 plekken puistjes het meest voorkomen en wat dit zegt over je gezondheid.

1. Puistjes op het voorhoofd

Heb je last van puistjes op je voorhoofd, dan kan dit een teken zijn van een probleem met je spijsvertering. Dit kan komen door een dieet dat te veel bewerkt voedsel bevat en te weinig vezels en voedingsstoffen. Het kan ook worden veroorzaakt door stress.

Probeer gezonder te eten en ontspanningsoefeningen te doen om de balans in je spijsvertering te herstellen. Daarnaast is het voor een gezonde huid belangrijk dat je voldoende slaapt. Heb je moeite om in slaap te komen? Probeer dan eens deze militaire slaap hack om razendsnel in slaap te vallen.

2. Puistjes op de kin en kaaklijn

Puistjes op je kin en kaaklijn zijn vaak een gevolg van een hormonale disbalans. Door hormoonschommelingen tijdens je menstruatiecyclus produceert je huid op sommige momenten meer talg, waardoor je poriën gaan ontsteken. Ook het gebruik van hormonale anticonceptie kan de talgproductie beïnvloeden.

Door de hormoonwisselingen tijdens je cyclus kan het zijn dat die vervelende puistjes maandelijks hun kop laten zien. Een goede gezichtshygiëne kan hierbij helpen. Verschoon wekelijks je kussensloop en was elke avond en ochtend je gezicht met een kalmerende wasgel.

3. Puistjes op de neus

Als je vaak last hebt van puistjes op je neus, kan dit wijzen op een vette huid en/of een hoge talgproductie. Dit kan worden veroorzaakt door hormonen, genen, een slechte huidverzorgingsroutine of het gebruik van producten die je poriën verstoppen.

Reinig je huid goed en gebruik producten die speciaal zijn ontworpen voor een vette huid om puistjes op de neus te voorkomen. Zit daarnaast zo weinig mogelijk met je handen aan je gezicht.

4. Puistjes rond de mond

Puistjes rond de mond komen meestal door een allergische reactie of irritatie door bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, gluten of suikers. Ook kan het gebruik van bepaalde lippenbalsems of tandpasta’s de oorzaak zijn van deze puistjes.

Gebruik een milde, natuurlijke tandpasta en lippenbalsem om puistjes rond de mond te voorkomen. Als de puistjes blijven terugkeren kun je een allergietest doen om te bepalen welke stoffen mogelijk de oorzaak zijn van de irritatie.

5. Puistjes op de rug

Puistjes op de rug komen vaak voor bij mensen die sporten of veel zweten. Dit komt doordat zweet en vuil zich ophoopt in de poriën van de huid en zo ontstekingen en puistjes veroorzaakt. Een andere oorzaak kan het gebruik van strakke of niet-ademende kleding zijn, omdat dit leidt tot wrijving en irritatie van de huid. Draag tijdens het sporten losse kleding en douche meteen na het sporten om vuil en zweet van je huid te verwijderen.

Puistjes op de rug en schouders kunnen ook komen door een hormonale disbalans, bijvoorbeeld wanneer je wisselt van anticonceptie. Bij met name mannen kan het ook gaan om een genetische aanleg. Op je rug heb je meer talgklieren dan in het gezicht, waardoor er sneller ontstekingen op je rug ontstaan.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!