Life & Health

Een polyamoreuze relatie: wat is het en hoe werkt het?

polyamoreuze-relatie-wat-is-het

De liefde kent vele kanten. Van vurig en spannend als je net een nieuwe liefdesmatch hebt gevonden, naar vertrouwd en intiem als je elkaar al wat jaren kent. Sommige mensen zien de liefde niet als iets dat je deelt met maar één persoon: zij delen deze juist graag met meerdere mensen. Een relaties die uit. meerdere partners bestaat wordt een polyamoreuze relatie genoemd. Maar wat is zo’n relatie precies en hoe werkt het? Womanly legt het uit.

Polyamoreuze relatie uitgelegd

Om te beginnen weerleggen vegen we meteen het eerste misverstand van de tafel: een polyamoreuze relatie is niet  hetzelfde als een open relatie. Bij een open relatie heb je één vaste relatie en zoek je daarbuiten seksuele intimiteit met anderen. Een polyamoreuze relatie bestaat uit meerdere relaties met vaste partners. Belangrijk in deze relaties is dat iedereen op de hoogte is van de relaties die er zijn, en dat er open en eerlijk over wordt gecommuniceerd.

Een polyamoreuze relatie vraagt dan ook veel transparantie en openheid van de partners die de relaties aangaan. Hoeveel partners ieder heeft, hangt af van de onderlinge afspraken die zijn gemaakt. Zo bestaan er relaties waarbij één partner er meerdere liefdes op nahoudt, en de andere partner slechts één. Zolang alles duidelijk besproken wordt en de betrokken partners zich er goed bij voelen, is elke vorm van een (liefdes)relatie mogelijk.

polyamoreuze-relatie-partner

Misverstanden over polyamoreuze relaties

Er bestaan diverse misverstanden over polyamoreuze relaties en hoe mensen in zo’n relatie met elkaar om gaan. Een van de meest hardnekkige misverstanden is dat polyamorie hetzelfde is al polygamie. Polygamie gaat over het hebben van meerdere huwelijken. Dit is bij Polyamorie niet het geval: er hoeft geen sprake te zijn van een huwelijk tussen de verschillende partners.

Ook denken mensen vaak dat één partner vaak het onderspit delft of dat één van de partners in de relatie graag met anderen naar bed wilt. Ook dit is in het geval van een echte polyamoreuze relatie niet waar.  Soms misbruiken mensen de wens voor een polyamoreuze relatie als zij eigenlijk alleen zelf liefde buiten de deur willen zoeken. Maar bij twee echte polyamoreuze partners bestaat een volledige vrijheid voor beide partijen om meerdere liefdesrelaties aan te gaan. Een vertrouwen in elkaar en elkaars liefde ligt hier aan de basis.

polyamoreuze-relatie-liefde