Food & Drinks

Pompoen uithollen voor Halloween? Zo doe je het simpel en snel

pompoen-uithollen-halloween
Foto: Aline de Jong

Het is weer bijna Halloween, en dat betekent ook tijd voor pompoen. Want wat is er nou leuker dan een mooie uitgeholde pompoen waar je een kaarsje in kunt zetten? Ook met Sint Maarten is dit natuurlijk leuk zodat iedereen kan zien dat er bij jou snoepjes te halen zijn. Nu ziet het er leuk uit, maar lijkt het wel enorm veel werk. En hoe doe je het eigenlijk? Wij ontdekten de makkelijkste en snelste manier.

Waarom een pompoen met Halloween?

Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober. Het wordt vooral gevierd in Amerika, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het woord is een verbastering van ‘All Hallows’ Even’ wat de avond voor Allerheiligen is in Schotland. Dit stond voor het einde van de zomer en het begin van de winter en dus duisternis en kou. Bovendien werden de doden herdacht. Vroeger ging men dan ook naar kerkhoven om daar kaarsjes te branden.

Volgens verhalen zwerven er tijdens Halloween de zielen rond van overleden mensen. Om deze zielen buiten te houden en dus te verjagen plaatste men pompoenen met enge gezichten buiten de deur om ze op die manier buiten te houden. In de landen waar ze Halloween vieren gaan ze verkleed langs de deuren voor snoep en roepen: Trick or Treat. Dit gebeurt bij ons in delen van het land met Sint Maarten met liedjes. In Europa wordt Halloween ook steeds vaker gevierd maar dan meestal op verkleedfeesten.

uithollen-pompoen

Zo hol je een pompoen makkelijk uit

Het handigst is om een pompoen te zoeken die een platte bodem heeft. Je kunt ook de onderkant er met een kartelmes recht afsnijden en daar de pompoen weer op zetten als deze is uitgehold. Anders snij je de kroon eraf en bewaar je om er weer op te zetten als je klaar bent. Met een grote lepel kun je nu de pitten en draden eruit scheppen.  Daarna schep je met een lepel of ijsschep de pompoen eruit. Je kunt de pitten eventueel wassen, daarna 20 minuten in zout water leggen en drogen met keukenpapier. Die rooster je met zout en kruiden.

Natuurlijk kun je figuurtjes uit de pompoen met een mes (liefst een kartelmes) snijden. Dan teken je er bijvoorbeeld een gezicht op en snij dit uit. Dat is een behoorlijke klus en je moet het voorzichtig doen zodat je niet uitschiet. Voor je het weet snijdt je in je hand. Gebruik daarom liever koekvormpjes zoals in ons filmpje. Neem vormpjes zoals sterren, hartjes en manen, tik deze er met een hamer in en trek ze er weer uit. Je hebt dan in no time een pompoen die klaar is voor Halloween! Maak van de rest van de pompoen deze Pumpkin Spice Latte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Womanly (@womanly_nl)