Media & Entertainment

The Pride Side Podcast: ontroerende gesprekken met Fred van Leer

pride-side-podcast-fred-van-leer
Afbeelding: Printscreen YouTube

Nog maar 1 nachtje slapen en dan kunnen we weer genieten van de  gezelligheid van Pride Amsterdam die zaterdag 5 augustus plaatsvindt. Wil je er nog even inkomen? Begin vorige maand lanceerden Mastercard de Podcast ‘The Pride Side’. In zijn podcast debuut gaat Fred van Leer in gesprek met mensen uit de queer community over de ‘Pride Side’: de drijfveren en obstakels in het (queer) leven en wat hen hen gelukkig maakt. Womanly stelde een paar vragen aan Fred van Leer. 

Podcast serie ‘The Pride Side’ met Fred van Leer

Mastercard wil door middel van deze podcasts een platform geven aan belangrijke verhalen uit de queer community. Menselijke, grappige en ontroerende verhalen die een podium verdienen. In de vierdelige podcast serie zijn de hoofdrollen weggelegd voor drag queen Ma’MaQueen, activist Deen Groothuizen, actrice en danseres Marie-Léa en internationaal topmodel Gia Bab: vier rolmodellen uit de community die ieder hun eigen verhaal vertellen. Fred van Leer stelt zich hierbij kwetsbaar op in zijn rol als interviewer.

De podcast is een verzameling van verhalen die draaien om het zijn van jezelf en om gezien en gewaardeerd te worden voor wie je bent. Of Fred altijd zijn ware zelf heeft kunnen zijn? ”Voor mijn eigen “true self” heb ik nooit echt veel moeite voor hoeven doen. Ik denk dat ik met glitter boa de baarmoeder uit ben gewandeld. Soms zou ik wel anders willen zijn. Maar helaas. Ik ben wie ik ben en daar ben ik heel trots op”.

Mastercard-The-Pride-Side

Gezien en gewaardeerd worden

Voor mensen uit de queer community is jezelf kunnen zijn nog niet altijd even vanzelfsprekend. Zo vertelt Marie-Léa dat zij als transvrouw regelmatig te maken krijgt met stereotyperingen en dat ze doen alsof en ergens voor kiezen. Volgens de actrice en danseres zit dat anders. ”Als het een keuze zou zijn, dan kies je voor hetgeen wat makkelijk is en queer zijn is ongelofelijk zwaar”.

We vroegen aan Fred welk verhaal hij uit de podcast het meest ontroerend vond. ”Ik vond alle vier de verhalen mooi en ontroerend. Wat ik heel heftig vond is dat Mama queen heeft moeten rennen om veilig binnen te komen. En bij Marie-Léa werd er op straat door volwassenen mannen op haar gespuugd. Dat vond ik echt heel, heel heftig”. 

Mastercard denkt mee met de LGBTQIA+-gemeenschap

Onderzoek van Mastercard toont aan dat 5,3% van Gen Z zich identificeert als non-binair.* Voor veel mensen in de LGBTQIA+-gemeenschap geeft de naam op hun creditcard of betaalpas níét hun ware identiteit weer. Daarom biedt Mastercard samen met partners de mogelijkheid om de gekozen naam op de kaart te zetten in plaats van de geboortenaam. Hiermee wordt een groot pijnpunt voor transgender en non-binaire personen verzacht.

Volgens Jan-Willem van der Schoot, Country Manager bij Mastercard Nederland, is deze podcast bedoeld voor iedereen. ”Iedereen verdient het om te zijn wie die is. Ik ben er trots op dat wij deze inspirerende verhalen kunnen delen, waar we allemaal veel van kunnen leren. Er is immers nog een lange weg te gaan op het gebied van acceptatie”. 

Fred zelf begrijpt dat sommige mensen de LGBTQIA+- gemeenschap lastig vinden en moeilijk omdat ze het niet kennen. ”Het is heel simpel; google het en dan weet je er iets meer over. Of luister gewoon natuurlijk naar onze Pride Side podcast”.

mastercard-being-true-self
Foto: Mastercard.nl

4 prachtige Podcast afleveringen

In de eerste aflevering gaat Ma’MaQueen in op het ontstaan en de acceptatie van drag. In aflevering 2 geeft Deen zijn visie op masculiniteit en het belang van het hebben van een rolmodel. De derde aflevering draait om Marie-Léa, die vertelt over stereotyperingen waar zij mee te maken krijgt. De laatste aflevering is met Gia Bab, waarin ze vertelt over haar internationale modellencarrière als transvrouw en de obstakels en mispercepties die ze hier heeft meegemaakt.

De vier afleveringen zijn te beluisteren in alle podcast apps (o.a. SpotifyApple PodcastsPodimo). De podcasts duren tussen de 30 en 45 minuten en zijn ook als YouTube-video te bekijken. Zie hieronder een trailer van The Pride Side.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!