betekent prijsplafond energierekening
Geld & Carrière

Wat betekent het prijsplafond voor jouw eigen energierekening?

We hebben mega goed nieuws voor jou: de energierekening gaat namelijk eindelijk omlaag. Hier worden we mega blij van, aangezien we ons nu al helemaal blauw betalen en de winterse dagen nog moeten komen. Met het prijsplafond helpt het kabinet ons om de torenhoge energieprijzen te beperken. Wij zijn benieuwd welke besparingen je terug gaat zien op jouw energierekening. 

Wat houdt deze prijsplafond precies in?

Vanaf 1 januari kunnen we iets gaan merken aan onze energierekening. Echter moeten de bedragen al in november omlaag gaan heeft het kabinet aangekondigd. Wat deze prijsplafond precies inhoudt? De overheid heeft beloofd dat voor het gemiddelde gebruik van een huishouden de maximumprijs van energie wordt berekend. Er wordt dan gerekend met het tarief van begin dit jaar, vlak voordat de oorlog in Oekraïne was begonnen.

Dit is vastgesteld op 1200 kubieke meter (m3) gas en 2500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Voor alles wat je meer gaat gebruiken dan het gemiddelde, moet je de actuele hoge marktprijs gaan betalen. Hiervoor worden namelijk de gewone marktprijzen voor gas en elektriciteit berekend. De maximumprijs is waarschijnlijk 1,50 euro per kubieke meter gas en 70 cent per kilowattuur elektriciteit. Maar dit staat nog niet helemaal vast. prijsplafond-energierekening-besparen

Wat betekent dit voor jouw energierekening?

Als je in een klein schattig appartementje woont die goed is geïsoleerd, dan heb je grote kans dat je energierekening omlaag gaat. Yeah! Het prijsplafond wat het kabinet heeft vastgesteld is dan sowieso voordelig voor jou. Woon je wat groter en heb je een huis met een hoog energieverbruik? In dat geval betaal je alleen voor het eerste deel (waarschijnlijk 2500 kWh Stroom en 1200m3 gas).

Nieuwe maandbedrag gemakkelijk uitrekenen

Benieuwd wat je nieuwe maandbedrag zou zijn? Nieuwssite NOS heeft een handige rekeningtool gepubliceerd. Ze hebben deze onderverdeeld in twee groepen. Zo kun je het maandbedrag berekenen als je meer verbruikt dan het gemiddelde en als je meer gebruikt dan het gemiddelde.

Het gemiddelde verbruik komt in geld neer op zo’n 3480 euro’s per jaar. Per maand kom je dan uit op maximaal 290 euro aan gas en elektriciteit. Mega veel als je een gemiddeld salaris hebt! Volgens het kabinet is een gezin ruim 2000 euro per jaar goedkoper uit dan bij de huidige hoge energieprijzen.

prijsplafond-energierekening-maandbedrag-meer-gemiddeld

prijsplafond-energierekening-maandbedrag-minder-gemiddeld

Hoe zit het als je een vast contract hebt met een laag vastgesteld tarief?

Ben je die lucky bastard die nog een vast contract heeft met een laag tarief waarbij de prijzen onder de 1,50 euro per m3 gas en onder 0,70 per kWh elektriciteit liggen? Dan hoef je, je geen zorgen te maken dat er iets gaat veranderen. Je energierekening blijft wat hij is totdat je contract afloopt. Hierna is de kans groot dat je waarschijnlijk een contract krijgt met een variabel tarief en betaal je dus ook de marktprijs voor alles wat je meer dan het gemiddelde gebruikt. Dan kan de dikke trui dus uit de kast worden getrokken.

Wat als je de energierekening niet kan betalen?

De energiebedrijven en de overheid hebben als doel dat niemand deze winter in de kou komt te zitten met deze prijsplafond. Wel zo prettig! Als je het maandbedrag echt niet kan betalen gaan de energiebedrijven eerst een betalingsregeling met je proberen te treffen. Komen jullie hier niet uit? Dan word je in contact gebracht met schuldhulpverlening. In hoge uitzondering kan er zelfs gebruik worden gemaakt van het noodfonds dat het kabinet hiervoor heeft vrijgemaakt.

Afgesloten worden van gas en elektriciteit zou dus winter dus niet voorkomen. Een nonchalante houding wordt echter niet gewaardeerd. Mocht je denken dat je er makkelijk vanaf komt door niet de telefoon op te nemen om niet mee te werken aan de betalingsregeling, dan kan het toch zomaar zijn dat je wordt afgesloten van alles. Oef! Dat is zeker geen pretje als het buiten heel koud is!

energierekening-niet-betalen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!