rauw-ei-gemalen-koffie-gezondheidstrend
Food & Drinks

Rauw ei in je gemalen koffie is dé nieuwste gezondheidstrend

Dat je ’s ochtends niet kan functioneren zonder je bakkie pleur, snappen wij maar al te goed. Koffie geeft je volop energie zodat je de dag weer helemaal aankan. Ben je helemaal klaar met die standaard macchiato’s en cappuccino’s ? Er zijn behoorlijk wat variaties mogelijk in koffieland. Denk bijvoorbeeld aan een latte met blauwe bessen. Toch is deze variant wat spannender: een eitje in je koffie. Durf jij hem aan?

Ei in je koffie is een oude traditie

Heb jij een beetje je twijfels bij dit drankje? Een ei in je koffie klinkt misschien een beetje gek, maar het is een eeuwenoude traditie. We gaan hiervoor even terug naar het jaar 1800. In Minnesota, Amerika. Volgens culy.nl moesten Scandinavische immigranten het doen met slecht water en slappe bak. Je begrijpt wel dat ze uit dit bakkie troost, nou niet bepaald troost haalden. Daar hadden ze iets op verzonnen: ei in hun koffie .Nog voor het bakje werd gezet, klopte ze een ei los en vermengde ze dit met gemalen bonen.

Hiermee maakten ze een lichtgekleurde, niet-bitter drankje met een zachte, volle smaak. Het mixje werd aan de kook gebracht en moest daarna tien minuten trekken en van het vuur af. Daarna werd een kopje koud water toegevoegd en was en is de warme drank klaar om te drinken. Loop je nu meteen naar koffiezetapparaat omdat jouw smaakpapillen nu ook snakken naar een bakje pleur? Lees snel nog even hoe gezond koffie is en hoeveel kopjes je per dag mag.

koffie-ei-vietnam-drinken

Verschillende varianten met ei

Een aantal jaar geleden zette Restaurant Upton 43 in Minneapolis dit Scandinavische drankje weer op het menu. Hier zat alleen een opvallende twist aan: ze gebruiken hier het ei met schaal en al. Het hele eitje gaat daarbij dus in het koffiemengsel voordat alles aan de kook wordt gebracht. Het kan zelfs nóg een stapje verder. In Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, wordt het traditionele ‘cà phê trúng’ gemaakt. Dit drankje met rauwe ei drinken de Vietnamezen al sinds 1940.

Ooit wilde barman Nguyen Giang een lekkere cappuccino maken, maar had niet genoeg melk. In plaats daarvan klopte hij eidooier los met kaas en boter en vermengde die met hete boter. Dat bleek een groot succes bleek te zijn. Een rauw ei in je gemalen koffie doen, zorgt er namelijk voor dat je koffie gefilterd wordt en het een zachte smaak heeft. De onzuiverheden, zoals een hoge zuurgraad, worden hiermee gezuiverd waardoor elke kopje heerlijk smaakt.

Zelf dit drankje met ei maken

Na deze ontdekking opende de barman een eigen café en serveerde daar zijn befaamde cà phê trúng. Een rauw ei in je gemalen koffie doen, zorgt ervoor voor dat je koffie gefilterd wordt en het een zachte smaak heeft. De onzuiverheden, zoals een hoge zuurgraad, worden hiermee gezuiverd waardoor elke kopje heerlijk smaakt.

Het AD.nl geeft zelfs een recept om het thuis te maken. Deze variant is daarop gebaseerd, maar niet helemaal hetzelfde als die van vroeger. Doe eigeel, gezoete gecondenseerde melk, suiker en een kleine lepel koffie in een beker. Dit mengsel roer je goed door je drankje.  Aan de slag gaan met een rauw ei is natuurlijk altijd een beetje tricky. Hoewel je het met heet water mengt, geeft het niet perse de garantie dat er geen salmonella meer in het ei zit. Let er daarom altijd op de je de meest verse eieren gebruikt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!