Rauwe kip moet je wassen voor gebruik: feit of fabel?
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Heel veel mensen spoelen kip eerst af onder de kraan voordat ze het gaan bakken. Er wordt vaak gezegd dat dit goed zou zijn zodat je alle bacteriën verwijderd. Tenslotte kun je van kip behoorlijk ziek worden. We weten tenslotte allemaal als je bijvoorbeeld gaat barbecuen je het beste alvast kip moet voorgaren. Rauwe kip kan voedselvergiftiging veroorzaken en daarom wast men de kip dus af. Maar is dit echt nodig of is het totaal onnodig?
Wassen van de kip is niet nodig
Het Voedingscentrum onderzocht hoe vaak mensen de kip wassen en dit bleken er heel veel te zijn. Een kwart van de mensen wast de kip voor gebruik. En juist met het wassen verspreiden alle bacteriën. Dat komt via waterspetters en het sap van de kip. Deze spetters vind je daarna overal terug: in de gootsteen of andere spullen die er in de buurt liggen zoals messen en snijplanken. En hierdoor komen de bacteriën juist ook op plekken waar je ze niet verwacht.
De bacteriën van een kip zijn campylobacter of salmonella. Deze bacteriën kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. En vooral zwangeren, ouderen en kinderen kunnen hier heel erg ziek van worden. Maar ook gezonde mensen zijn er echt wel een paar dagen goed ziek van. Het is dus echt niet nodig om kip te wassen voor je het gaat gebruiken. De bacteriën moet je juist goed verhitten en daardoor sterven ze. Goed doorbakken dus en bij de bbq eerst even alvast voorbakken voordat je het er op gooit.
Rauwe kip toch liever wassen?
Zorg er dan voor dat je zo min mogelijk spettert. Dompel de kip even onder in een schaal met wat citroen of azijn. Maak daarna het aanrecht, snijplank, messen en alle oppervlakten goed schoon met heet water en een sopje. Spoel de gootsteen goed door met heet water. Droog de kip af met keukenpapier en gooi dit meteen weg. En was je handen goed met zeep, ook na het afdrogen van de kip. Best veel werk dus, terwijl het niet nodig is.