Dit is de allerlekkerste appelcake die je ooit geproefd hebt
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Appels zijn in de herfst het meest gegeten en gekochte fruit. Ze zijn natuurlijk heel gezond en makkelijk te eten en mee te nemen. En je hebt er enorm veel verschillende soorten in. Zoet, zuur en dan heb je ook nog appels zoals goudreinetten. Deze zijn vooral goed voor het bakken en het maken van bijvoorbeeld appelmoes. Omdat ze heerlijk zacht worden. Van deze appels maakten we een heerlijke appelcake met homemade amandelspijs en geven hierbij dus het heerlijke recept.
Wat je moet weten over het maken van appelcake en amandelspijs
Vaak hoor je dat een cake maken heel lastig is. Het zakt in of wordt niet goed gaar. Maar er zijn een aantal basis dingen die je moet weten zodat de cake nooit mislukt. Voor een cake moet je altijd uitgaan van dezelfde hoeveelheid aan ingrediënten. 50 gram bloem, 50m gram suiker, 50 gram boter en 1 ei is de basis. En die kun je dus vermenigvuldigen naar hoe groot jouw bakvorm is. Nog wat vanillesuiker en geraspte citroen erbij en je hebt alles voor een “gewone” cake.
Amandelspijs is ook ontzettend makkelijk zelf te maken. Amandelspijs van de bakker is namelijk wel even anders dan die je in de supermarkt koopt. Deze laatste is altijd stevig en korrelig en veel te zoet. Je kunt er natuurlijk wat ei door kneden maar echt lekker is het niet. Terwijl je hebt alleen amandelen nodig die je fijnmaalt met suiker, wat citroen en ei. En dan heb je echt wel iets anders qua smaak. Als je teveel hebt blijft het 2 weken goed in de koelkast en kun je het ook prima invriezen.
Ingrediënten voor de appelcake
Wij hebben de appelcake gemaakt in een rechthoekige vorm van 20-30 cm. En daar bakpapier in gedaan. Verder heb je dus een keukenmachine nodig voor het amandelspijs. Of je kunt het in 2 keer in het molentje van de staafmixer maken. En een kom en mixer om beslag te maken.
- 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem en 4 theelepels bakpoeder)
- 200 gram zachte boter
- 200 gram suiker en wat extra voor de topping
- 4 eieren
- 1 zakje of 2 theelepels vanillesuiker
- rasp van 1/2 citroen
- snuf zout
- 3 of 4 appels
- kaneel
- 250 gram blanke amandelen
- 250 gram suiker
- rasp van 1/2 citroen
- 1 ei
Bereidingswijze van deze appelcake
1. Maak eerst het amandelspijs. Doe de amandelen met de suiker, vanillesuiker in de keukenmachine en maal het fijn.Doe het ei erbij en mix tot een samenhangend geheel. Verpak in plasticfolie en leg een paar uur of hele nacht in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180C (elektrisch) of 160C (hete lucht)
3. Doe de boter met de suiker in een kom en mix tot een romige massa.
4. Doe er 1 voor 1 de eieren bij. Het volgende ei pas als het eerdere ei is opgenomen.
5. Voeg nu het meel (eventueel met de bakpoeder), het zout en citroenrasp toe. Mix tot een beslag. Verkruimel de amandelspijs erdoor. Waarschijnlijk hoef je niet alles te gebruiken. Kijk naar wat je zelf lekker vindt..
6. Schil de appels en snij in kwarten. Haal het klokhuis eruit en snij op paar plekken in, maar niet helemaal door. Druk ze in het beslag maar niet helemaal onder. Anders komt het er niet mooi uit.
7. Bestrooi met kaneel en suiker. Bak in 50-60 minuten gaar in de oven. Een prikker moet er droog uitkomen. Laat afkoelen en snij in stukken. Strooi eventueel nog wat poedersuiker over de appelcake.