
Suikerfeestje: heerlijk Baklava Cheesecake recept
Eid al Fitr zoals het officieel heet, maar wij hebben het over het Suikerfeest. Het einde van de Ramadan. Dit wordt gevierd met veel vrienden en familie en natuurlijk met heel veel lekker eten. Het moment om de maand van het vasten af te sluiten. Em wat is daar niet lekkerder bij dan een Baklava Cheesecake. Ook als je niet aan de Ramadan doet is het een heerlijke taart. Wij geven je hierbij het recept voor deze heerlijke Cheesecake.
Hoe wordt het Suikerfeest gevierd
Het Suikerfeest gaat niet alleen om eten. Tijdens dit moment krijgen de kinderen bijvoorbeeld nieuwe kleren en geven de ouderen elkaar cadeautjes. De familie komt bij elkaar voor een speciaal ontbijt na het ochtend gebed. Hierbij worden veel zoete dingen gegeten waaronder dus ook veel baklava.
Baklava bestaat uit allemaal laagjes filodeeg met daarin gemalen nootjes, zoals pistache noten en walnoten. Dit is gedrenkt in boter en suikersiroop. Iedere familie heeft zijn eigen recept. De Baklava Cheesecake bestaat ook uit filodeeg, noten en suikersiroop maar is gebakken als een Cheesecake. Daardoor iets minder zoet maar wel goddelijk lekker.
Dit heb je nodig voor de Baklava Cheesecake
Allereerst een vorm van 18-20 cm. Een steel pan, kom en een mixer of keukenmachine en bakpapier. Het duurt wel even voor de taart gemaakt is. De voorbereidingstijd is al snel 50 minuten (inclusief het maken van de suikersiroop) en het bakken 75 minuten. Afkoelen tot kamertemperatuur en dan nog minimaal 3 uur laten staan in de koelkast. Maar het is wel echt de moeite waard.
Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!
- 10 vellen filodeeg (de beste vind je bij de Turkse/Marokkaanse winkels)
- 150 gram gesmolten boter
- 2 tl vanille-extract
- Geraspte citroenschil van halve citroen
- 600 gram roomkaas
- 3 eieren en 1 eidooier
- 175 gram suiker (voor cakemengsel) en 150 gram suiker (voor de siroop)
- 180 ml honing
- 250 ml water
- Stukje citroenschil van 2 cm (geschaafd met dunschiller)
- 100 gram ongezouten pistachenoten en wat extra voor garnering
- 75 gram ongezouten amandelen
- 1 tl kaneel
- Eventueel wat rozenblaadjes voor de garnering
Zo maak je de Baklava Cheesecake
- Maak eerst de suikersiroop door 150 gram suiker, 180 ml honing, 250 ml water en het stukje citroenschil in een steelpan aan de kook te brengen. Laat het op een laag vuur 20 minuten pruttelen tot het iets is ingedikt.
2. Hak de pisctachnootjes en de walnoten fijn. Voeg de kaneel toe en meng door elkaar. Giet de helft van de suikersiroop erdoor en meng goed.
3. Klop de roomkaas met de rest van de suiker, het vanille-extract en de gerapte citroen los. Roer er de de eieren en eidooier door.
4. Bekleed de boden van de vorm met bakpapier. Besmeer een vel filodeeg met boter en leg in de springvorm. Laat de uiteinden over de rand hangen. Besmeer het volgende vel en leg er kruislings op. Herhaal dit tot alle vellen op zijn. Het is niet erg als de vellen iets scheuren.
5. Verwarm de oven op 150C (elektrisch) of 135C ( hete lucht)
6. Stort de helft van het nootjesmengsel op de bodem zodat deze bedekt is.
7. Stort dan de helft van het roomkaasmengsel erop. Herhaal deze mengsels nog een keer.
8. Vouw het overhangende filodeeg er over heen. Gier de rest van de gesmolten boter erover.
9. Bak de cake in 75 minuten gaar. Giet de rest van de suikersiroop direct over de cheesecake als je het uit de oven hebt gehaald. Bestrooi met wat nootjes en de rozenblaadjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
10. Zet daarna nog minimaal 3 uur voor je de taart aansnijdt.