Food & Drinks

Pimp je pretzel op met deze heerlijke Duitse Bier Kaasdip

bier-kaasdip-recept

We bezochten München en waren verrast door het eten. Natuurlijk verwachtten we al dat er veel vlees en worst werd gegeten maar dat de pretzels daar zo belangrijk zijn wisten we niet. Werkelijk overal kun je ze krijgen. Natuurlijk zoals bij ons gewoon zo met die lekkere zoute korrels erop. Maar ook met enorm veel soorten beleg. En dan onze favoriet, die enorm grote pretzels in de biertuinen met de typische Bier kaasdip die verslavend is.

Wat is eigenlijk een pretzel?

Een pretzel of zoute krakeling is een broodje met zoutkorrels. Het deeg met de grove zoutkorrels bovenop wordt in een krakeling vorm gedraaid en zo gebakken. Oorspronkelijk komen ze uit Duitsland waar ze vaak Brezel heten of uit Zweden waar ze Kringlor heten. In de VS zijn ze heel populair en kun je grote pretzels in kraampjes op straat kopen. Bij ons zie je ze ook steeds vaker in de supermarkt liggen maar je hebt natuurlijk ook de korte zoute stokjes die hetzelfde zijn, alleen heel hard gebakken.

Ze zijn heel belangrijk in Duitsland tijdens de vastentijd, carnaval en natuurlijk de Oktoberfesten. In de Biergartens is het een vast onderdeel van de maaltijd of snack die je bij het bier drinkt. Met vaak een kaasdip erbij en ingemaakte ui, biet en kool. Daar worden ze dan enorm groot erbij gegeven en trekt iedereen er stukken vanaf.

inghrediedneten-bier-kaasdip

Hoe maak je de kaasdip voor bij de pretzel?

Officieel heet deze dip de Obatzda, oftewel Duitse Bier Kaasdip. Het wordt gemaakt met zachte kaas en een beetje donker bier. Je hebt er alleen een kom en een vork voor nodig en even geduld om het stevig te laten worden in de koelkast. Voor de echte smaak moet je er wat karwijzaad door scheppen. Dat hebben wij niet gedaan, omdat we het niet in huis hadden, maar het was evengoed ontzettend lekker. Het is ook een fijne dip voor je picknick.

Snij 130 gram Camembert in stukjes. Doe hier de helft van een doosje puntjes le Vache Qui Rit bij en 40 gram boter oo kamertemperatuur. Dan nog 1,5 theelepel zoete paprikapoeder, wat zout en peper en 2 tot 3 eetlepels donker bier. Schep goed door elkaar tot een zachte creme en zet met plastic folie erover 3 uur in de koelkast. Schep daarna een halve fijngesneden ui erdoor en maak een bol op een bord. Strooi er fijngehakte bieslook over. Pretzels erbij, glas bier en genieten maar.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!