Food & Drinks

Zo maak je zelf de lekkerste Filet Americain

filet americain

Filet Americain is 1 van de favorieten van veel mensen als beleg op een broodje. De versie met uitjes en ei is al helemaal populair en staat in iedere Hollandse broodjeszaak op de kaart. In België wordt het ook veel gegeten in restaurants, maar dan is het vaak iets steviger omdat het van biefstuk is gemaakt en lijkt het wat meer op Steak Tartare. Bovendien wordt het daar vers bereid in de keuken. Dat is toch anders dan uit een kant en klaar bakje uit de supermarkt.

Hoe gezond is Filet Americain eigenlijk?

Filet Americain staat bepaald niet in de Schijf van Vijf. Het bestaat voornamelijk uit fijngemalen rauw vlees ( bij ons wordt het meestal van tartaar gemaakt) en daar gaat veel saus door. Em vooral in die saus zitten veel toevoegingen, zoals extra zout en suiker, waardoor het niet echt gezond is. En vergeet de verzadigde vetten niet, die zitten nu eenmaal in biefstuk en tartaar. Dus je kunt de versie uit de supermarkt beter niet te vaak eten.

Bovendien worden er toevoegingen gedaan om het langer houdbaar te maken.  Rauw vlees is maar 1 tot 2 dagen houdbaar. Maar bedachten wij als je het zelf maakt kun je al die “foute” toevoegingen weg laten. Daardoor wordt het gezonder en vast nog lekkerder. Maar het houdt natuurlijk wel in dat je het binnen 2 dagen moet opeten. Al zal dat vast geen probleem zijn. We zochten dus naar recepten en maakten daar onze eigen versie van.

ingedrienten filet americain

Rauw vlees kan niet iedereen eten

Het is vanwege het rauwe vlees wel beter om niet te geven aan oudere mensen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een lage weerstand. Je kunt het trouwens na het maken ook gelijk invriezen, je kunt het dan 1 maand bewaren en op een bord in de koelkast laten ontdooien. Dus niet in warm water of in de magnetron .

Dit heb je nodig voor het maken ( genoeg voor 4 broodjes)

  • 300 gram tartaar
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel worcestershiresaus
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • eventueel beetje tabasco
  • zout en peper

Verder heb je nog een keukenmachine nodig.

Zo maak je de Filet Americain

Doe alles, behalve de tabasco, peper en zout in de keukenmachine en maal heel fijn. Mocht je het niet zacht genoeg vinden kun je nog een beetje extra mayonaise toevoegen. Maak het dan af met zout en peper en eventueel wat tabasco.. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast en eet het liefst dezelfde dag nog op. Je kunt het maximaal 2 dagen bewaren.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!