Food & Drinks

Zo maak je de allerlekkerste gevulde speculaas helemaal zelf

recept-gevulde-speculaas
Foto: Womanly.nl

Het is november. Het moment dat je gaat denken aan alle speciale feestdagen die eraan gaan komen. En daar hoort natuurlijk speculaas bij. Door de speciale kruidenmix is speculaas met niets anders te vergelijken. Je kunt het natuurlijk puur maken of, wat nog lekkerder is, gevuld met amandelspijs. En dan echt lekkere amandelspijs die je zelf maakt door amandelen fijn te malen met suiker en wat citroenrasp. Wij laten je zien hoe je dat doet dit recept.

Waarom eten we eigenlijk speculaas in deze periode?

In de 17e en 18e eeuw kwamen de specerijen naar Nederland. Bakkers gingen daardoor meer experimenteren met kruiden. En zo kwam men op een specerijenmix die nu gebruikt wordt voor het bakken van speculaas. Er werden koekjes van gebakken en daar werd met behulp van koekstempels vaak Sinterklaas, of eigenlijk Sint Nicolaas, op afgebeeld. Je ziet vandaag de dag nog steeds de speculaasjes met afbeeldingen bij goede banketbakkers liggen.

Het woord speculaas zou dan een samentrekking zijn van specerijen en Sinterklaas: speculaas dus. De speculaasmix wordt natuurlijk ook gebruikt voor het bakken van kruidnootjes. Het recept om dit te maken vind je hier. En voor gevulde speculaas. Als je deze zelf bakt en daar ook het amandelspijs zelf bij maakt is dat echt veel lekkerder dan uit de supermarkt. En eigenlijk helemaal niet moeilijk te maken. Hier dus het makkelijke recept.

oingredineten-gevulde-speculaas-recept

Ingrediënten voor gevulde speculaas

Je hebt een keukenmachine nodig of het bakje van een staafmixer om het amandelspijs te maken. Bij het laatste moet je het in 2 delen doen. Verder een mixer voor het maken van het deeg. Maar dit kan ook met de hand gekneed worden. Wij gebruikten een langwerpige vorm, maar het kan ook in een vierkante vorm van 20×20 worden gemaakt of in een ronde vorm. En bakpapier waarmee je de vorm bekleed.

  • 250 gram blanke amandelen en wat extra voor garnering
  • 250 gram suiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 ei
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 125 gram harde boter
  • 6-8 eetlepels melk en extra voor bestrijken

gevulde-speculaas-recept

Bereidingswijze van dit recept

1. Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in de keukenmachine of in 2 delen in het molentje van de staafmixer. Mix fijn en doe er dan het ei bij. Mix tot een geheel en leg in plastic folie in de koelkast. Als je het een nacht laat liggen is het allerlekkerst.
2. Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg de boter en 6 eetlepels melk toe en kneed tot een stevige bal.  Als het te stevig is kun je er nog wat melk bij doen. Verpak in plastic folie en leg ook in de koelkast. Ook liefst een nacht voor de smaak. Maar je kunt het ook na een uur al verwerken.
3. Neem de helft van het deeg en rol uit tot een lap die in de vorm past. Leg dit in de vorm waar je bakpapier in hebt gelegd. Doe daar de amandelspijs op. En rol de rest van het deeg uit tot een lap die je er weer over drukt.
4. Bestrijk met ei en druk er wat amandelen in.
5. Bak het in 40 minuten gaar in de oven op 180C (elektrische) of 160C (hete lucht).
Dit recept komt van: Laura’s Bakery

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Womanly (@womanly_nl)