Food & Drinks

Rijpe bananen over? Maak dit gezonde bananenbrood zonder (toegevoegde) suiker

recept-bananenbrood-zonder-suiker
Foto: Aline de Jong

Bananenbrood is altijd lekker. Wij van Womanly zijn er gek op. We schreven al eerder een recept voor bananenbrood maar wilden er nu een maken zonder suiker. Of tenminste zonder toegevoegde suiker. Banaan is tenslotte al zoet van zichzelf en met wat extra dadels erbij wordt het zoet genoeg om te eten. Vooral als ontbijt, zoals ze vaak eten in andere landen, met bijvoorbeeld wat yoghurt en fruit erbij. Dus hierbij het super makkelijke recept.

Voor je aan de slag gaat

Het is van belang dat je rijpe bananen hebt. Of in ieder geval niet van die harde nog groene bananen. Verder wat dadels. Dit is dus het enige wat de zoetheid maakt aan je bananenbrood. Wij mixten amandelmeel met speltbloem, zodat het wat steviger wordt. Maar alleen amandelmeel is ook heel lekker. Verder hebben wij er alleen wat kokos aan toegevoegd, maar je kunt er ook wat gehakte noten bij doen of stukjes hele pure chocola. Al komt er dan natuurlijk wel wat suiker bij.

Als je de cake als ontbijt wilt gebruiken, kun je het al in stukken snijden en die invriezen. Zo kun je er een stuk uithalen wanneer je dit wilt eten en hoef je de cake niet meteen op te eten. Het blijft verpakt in aluminiumfolie buiten de koelkast zo’n 5 dagen goed. Wil je het toch wat zoeter dan kun je er natuurlijk nog wat honing of agavesiroop aan toevoegen. Verder heb je alleen een cakeblik nodig, waar je bakpapier in hebt gedaan, een kom, spatel, garde en een staafmixer.

ingredienten-bananenbrood-zonder-suiker
Foto: Aline de Jong

Dit heb je nodig voor het bananenbrood

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel of een mix met speltbloem of tarwebloem
  • 3 of 4 dadels, ongeveer 60 gram
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 30 gram kokosrasp
  • snuf zout
  • eventueel 75 gram gemengde gehakte noten en/of 50 gram pure chocolade

rijpe-bananen-bananenbrood

Zo maak je het bananenbrood

1. Verwarm de oven op 190C (elektrisch) of 175C ( hete lucht)
2. Pureer de bananen met de dadels met een staafmixer helemaal glad.
3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop met een garde erdoor.
4. Spatel dan het meel, het bakpoeder en het zout erdoor. Spatel daarna de kokosrasp en eventueel de noten en chocola erdoor.
5. Giet het mengsel in de cakevorm en bak in 45 minuten gaar. Een prikker moet er schoon uitkomen.
6. Laat iets afkoelen in de vorm, haal uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Het idee voor het recept komt van Paulines Keuken.