Food & Drinks

Bak voor Valentijnsdag deze hartenkoekjes voor je geliefde

valentijnkoekjes

Valentijnsdag, het feest van de liefde, is de laatste jaren steeds groter geworden. Stuurde je eerder nog gewoon een lief kaartje, vandaag de dag worden er steeds meer cadeautjes gegeven. De winkels liggen net na Nieuwjaar al gelijk vol met allerlei cadeaus in de vorm van hartjes. Chocola, kussentjes, bekers met hartjes, werkelijk overal staan hartjes op en dan natuurlijk allemaal in het rood. Deze schattige hartenkoekjes zijn perfect om zelf te maken. 

Waarom vieren we Valentijnsdag?

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan. De naam zou komen van een priester, Sint Valentijn. Hij zou in de 3e eeuw na Christus, soldaten laten trouwen, wat toen verboden was. Hij vond dat liefde alles zou overwinnen. Deze Valentijn werd daarna op 14 februari herdacht.

Vanaf de 19e eeuw gingen de mensen deze dag gebruiken om, liefst anoniem, kaartjes te versturen naar diegene waar je verliefd op was. Vanaf 1840 verspreidde deze traditie zich naar Amerika, waar het 1 van de belangrijkste feestdagen werd en steeds commerciëler. En nu viert men Valentijnsdag over de hele wereld dus steeds vaker. En tja, wat is er tenslotte mis om je liefste 1 dag per jaar extra te laten weten dat je van hem of haar houdt.

ingrediënten valentijnskoekjes

Harten koekjes voor Valentijnsdag, zo maak je ze

Je hoeft natuurlijk geen grote cadeaus te kopen maar gewoon wat lieve koekjes bakken is al genoeg. En die kun je natuurlijk ook aan je buurvrouw, je kinderen of wie je het ook gunt op deze dag cadeau doen. Het beste is om aardbeienjam te gebruiken, deze is het meest rood. Maar als je andere rode jam in huis hebt kan het natuurlijk ook.

Om ze te bakken ben je 10 minuten kwijt aan het voorbereiden, dan moet het deeg 1 uur in de koelkast liggen. Je bakt ze in 12-15 minuten, dus heel veel werk is het niet. Je hebt er wat bakpapier voor nodig, een deegroller, staafmixer en vormpjes om je koekjes uit te steken. Prima koekjes om naast dit pikante cadeau te leggen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

Ingrediënten;

 • 350 gram bloem
 • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 200 gram suiker
 • 200 gram aardbeienjam
 • 1 ei (M)
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels vanille extract
 • 1 theelepel citroenrasp
 • sufje zout

Bereiden:

 1. Klop de boter en de suiker ongeveer 5 minuten tot het luchtig is
  2. Voeg het ei, het vanille extract en citroenrasp toe.
  3. Meng daarna de bloem, bakpoeder en zout erdoor en maak er een bol van
  4. Verpak de bol in plastic folie en leg een een uur in de koelkast
  5. Verwarm de oven op 175C (elektrisch) of 155C (hetelucht)
  6. Pureer ondertussen de jam met een staafmixer en druk door een zeef, zodat er geen pitjes in zitten
  7. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap.
  8. Steek er koekjes uit en door de helft van deze koekjes steek je er een hartje uit. Bak 1 of 2 hartjes extra mee die je later nodig hebt.
  9. Verdeel over de ronde koekjes de jam en leg de koekjes met het hart erop.
  10. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en bak in 12-15 minuten licht bruin.
  11. Laat ze afkoelen en bestrooi met poedersuiker, waarbij je de overbleven hartjes tijdens het strooien in het gat legt. Zo blijven de hartjes mooi rood.