Nostalgie: zo maak je die oude vertrouwde hete bliksem stamppot
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Omdat langzaam de herfst er weer aan komt gaan we weer nadenken over andere recepten. Omdat 2023 het jaar is van nostalgisch eten gingen we op zoek naar een stamppot die een beetje uit beeld is verdwenen. En daar kwamen we hete bliksem tegen. Een net iets andere stamppot dan die we normaliter eten. Eerlijk gezegd had nog niemand van ons dit ooit gegeten, maar het zag er lekker uit. Dus probeerden we het uit.
Wat is hete bliksem eigenlijk?
Hete bliksem is een nostalgisch gerecht van aardappel, appel en uien. Een echte stamppot. Of eigenlijk een zoete stamppot dus. Dat is ook fijn, want dan eten de kinderen er vast ook met gemak aan mee. Het is een gerecht dat oorspronkelijk in Gelderland werd gegeten. Het werd gegeten door de boeren die daar hun niet zo mooie appels voor gebruikten. Zoals wij tegenwoordig de buitenbeentjes kunnen kopen. Het werd vaak gegeten met bloedworst, waar wij niet enthousiast van werden of met spek. Dit kan ook vegetarisch zijn.
Je kunt er dus makkelijk uitgebakken spek overheen doen, maar wij kozen voor een speklapje dat we van tevoren marineerden. Dit past goed bij stamppot. Het lekkerst wordt de stamppot als je een mix gebruikt van appels, dus wat zure en zoetere appels. En stamp het niet zo fijn als een “normale” winterse stamppot. Laat het lekker een beetje grof. Trouwens een echte Hollands gehaktbal is ook lekker.
Dit heb je nodig voor hete bliksem
We hebben ons laten inspireren door Paulines Keuken. Het recept is voor 4 personen, maar je kunt er makkelijk de helft van nemen voor 2 personen. Je hebt er een pan, wat messen en een stamper voor nodig en natuurlijk een koekenpan en schaal voor de marinade en de speklapjes.
- 1 kilo kruimige aardappel
- 3 zure appels
- 3 zoete appels
- 2 uien
- snuf nootmuskaat
- 50 gram boter
- scheutje warme melk
- 4 speklapjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Zo maak je de hete bliksem stamppot
1. Maak een marinade van de ketjap, knoflook, honing en olie. Maak op smaak met zout en peper en leg de speklapjes erin. Zorg dat alle kanten bedekt zijn. Laat minstens een uur staan.
2. Schil de aardappel en snij in stukken. Kook gaar in ruim water met wat zout. Laat even uitwasemen en voeg dan de helft van de boter toe met de melk en nootmuskaat. Stamp tot een puree.
3. Schil de appels tijdens het koken alvast en snijd in blokjes. Snijd de uien in ringen. Je kunt dit allemaal tegelijk koken en grof stampen, maar het wordt nog lekkerder door het langzaam samen te bakken in de rest van de boter.
4. Bak de spekplakjes samen met de rest van de marinade. Als het te droog wordt doe er dan wat water bij.
5. Meng de appel en ui door de aardappels. Maak op smaak met zout en peper.
6. Serveer het met de speklapjes.