Cheesecake op zijn Italiaans: maak deze heerlijke ricottataart
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Van cheesecake recepten heb je er nooit genoeg. Je hebt zoveel soorten en ze zijn eigenlijk allemaal lekker. Of je nu de echte New York Cheesecake maakt of met een aardbeienswrirl. Met karamel, witte chocolade of een bodem van oreocookies. Wij zegen: kom maar op. Maar een Italiaan houdt van ricotta en maakt de cheesecake dus met ricotta. Minder zwaar, minder zoet, maar met lekker rood fruit erop net zo lekker. Wij geven je hierbij het recept.
Wat is het verschil tussen roomkaas en ricotta?
Beide kazen zijn verse kazen, net als je ook mascarpone hebt. De ricotta is echter wat milder van smaak en heeft een minder gladde structuur dan roomkaas. Ricotta betekent “opnieuw gekookt”. Het is eigenlijk een restproduct van de kaasmakerij, de wei. De laatste deeltjes die overblijven zijn wat klonteriger en verandert met wat zure toevoeging in de minder romige ricotta.
Roomkaas is een verse kaas met een hoog vet gehalte. Het is gemaakt van koemelk dat wordt verwarmd en met wat zuur een tijd wordt uitgelekt. Wat overblijft is roomkaas en daardoor een stuk romiger dan ricotta. Roomkaas wordt ook vaak verwerkt met extra kruiden erin en wordt zo dus ook veel hartig gebruikt. Maar wij gaan voor een Italiaanse versie van de cheesecake en gebruiken we dus ricotta. Het recept komt uit het kookboek: New York van Mark Grossman.
Dit heb je nodig voor een ricotta cheesecake
Wij maken meestal 2 kleine taartjes in 2 vormen van 10 cm. Het is namelijk een heerlijk desserttaartje en we vriezen er dan ook altijd 1 in voor een ander moment. Maar je kunt het natuurlijk prima maken in een vorm van 18-20 cm. Verder heb je alleen 2 kommen en een keuken machine of mixer nodig.
Voor de bodem:
- 125 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram ricotta
- 50 gram zachte boter
- 100 gram poedersuiker
Voor de vulling:
- 450 gram ricotta
- 100 gram poedersuiker
- 25 gram bloem
- 2 eieren
- snufje zout
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 60 ml citroensap
En wat aardbeien of rood fruit en poedersuiker voor de afwerking.
Zo maak je de ricotta taart
1. Verwarm de oven voor op 225C (elektrisch) of 200C ( hete lucht)
2. Vet de bakvorm(en) in en leg bakpapier op de bodem.
3. Meng alle ingrediënten voor de bodem en verdeel het over de bodem. Druk goed aan.
4. Meng de ingrediënten voor de vulling en klop tot een romig mengsel. Giet op de bodem.
5. Bak de taart(en) in 15-18 minuten. De vulling moet in het midden nog een beetje wiebelig zijn. Laat ze helemaal afkoelen.
6. Snij de aardbeien in plakken en verdeel (eventueel met ander fruit) over de taart(en). Bestrooi met poedersuiker.