Vier nationale pannenkoekdag met deze Oostenrijkse Kaiserschmarrn
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Wij zijn gek op pannenkoeken. We bakken een grote stapel als er veel kinderen in huis zijn. Op de luie zondagen eten we liever geen brood maar bakken we Americain Pancakes. En na een dagje weg stoppen we graag ergens bij een pannenkoekenrestaurant. Heelijk zo’n grote pannenkoek die we vaak niet helemaal op kunnen. Maar Kaiserschmarrn hadden we nog nooit gegeten. Een goede dus voor 17 maart: Nationale Pannenkoekendag!
Wat is Kaiserschmarrn?
Als je in Oostenrijk bent geweest ken je het vast wel. Het is namelijk een van de bekendste gerechten in Oostenrijk. Het komt eigenlijk uit Beieren en is een lichte gekarameliseerde pannenkoek, die is stukken gesneden wordt geserveerd. Er zijn verschillende legendes over het ontstaan. Het meest bekend is dat keizer Franz Joseph graag flensjes at. Als ze te dik waren konden ze niet aan de keizer worden gegeven. Ze aten het dan zelf op, schmarrn betekent zoiets als onzin.
Het verschil met gewone pannenkoeken zijn niet de ingrediënten, maar het splitsen van de eieren. Omdat je de eiwitten stijf klopt en deze door het beslag schept krijg je een hele luchtige pannenkoek. Die wordt in stukken gehakt en officieel met pruimencompote opgediend. Wij kregen een recept in handen, maakten het, aten het en zijn gelijk verslaafd. Wat zijn deze lekker. Dus hierbij delen we het recept zodat je deze ook kunt maken.
Wat heb je nodig voor Kaiserschmarrn?
Het recept is voor 4 personen. Omdat je het gelijk moet serveren heb je dus 2 koekenpannen nodig. Ook 2 kommen omdat je de eieren moet splitsen, een spatel en een handmixer. Het duurt ongeveer 20 minuten voor je het kunt opdienen.
Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!
- 4 eieren (M)
- 50 gram suiker
- 100 gram tarwebloem ( wij hadden speltbloem wat ook prima smaakte)
- 100 ml melk (kan ook havermelk zijn)
- 40 gram boter
- poedersuiker
- jam – officieel eet je ze met pruimencompote maar aangezien je dat niet veel ziet neem gewoon de jam die jezelf lekker vindt
Bereidingswijze
- Zorg dat de kom voor de eiwitten vetvrij is. Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker in 3-4 minuten licht en romig.
2. Zeef de bloem boven het mengsel en klop met de melk tot een beslag.
3. Maak de gardes heel goed schoon en klop de eiwitten stijf. Schep deze met een spatel door het beslag.
4. Verhit de boter in 2 pannen op laag vuur en verdeel het beslag erover. Bak 3 minuten.
5. Snijd de pannenkoeken in kwarten en draai om. hak deze met je spatel in kleinere stukken en schep regelmatig om. Bak het nog 3 minuten.
6. Verdeel over 4 bordjes, bestrooi met poedersuiker en geef er de jam bij.