Food & Drinks

Vergeet dat opgerolde pannenkoekje: een pannenkoekentaart is wat je wilt

recept-pannenkoekentaart-pannenkoek
Foto: Aline de Jong

Wij zijn gek op pannenkoeken. Zeker als je kinderen hebt maak je ze altijd blij met een stapel pannenkoeken na een dagje spelen. Wat vriendjes erbij en de stapel verdwijnt razendsnel. Maar wat dacht je van een dessert van pannenkoek? En dan niet zo’n pannenkoek met ijs, aardbeien en slagroom maar een volledige pannenkoekentaart! Ziet er spectaculair uit, maar is toch makkelijk te maken. Hierbij het recept.

Wat tips voordat je begint met de pannenkoekentaart

Nu wij weten hoe we zelfs de eerste pannenkoek zonder problemen laten lukken, bakken we ze nog vaker. Voor een pannenkoekentaart bak je dus gewoon je “normale” pannenkoeken. Wel een flinke stapel van 18 stuks om er een taart van te kunnen maken. Daarnaast maak je een mengsel van mascarpone, citroen en slagroom en je maakt het af met nog wat extra slagroom en lekker wat fruit. Dat kun je zelf bepalen natuurlijk naar wat je lekker vindt. Het idee komt van Laura’s  Bakery.

Wij deden tussen een paar lagen nog heel dun gesneden aardbei voor het effect. Omdat wij maar met weinig mensen waren, maakten we kleine pannenkoeken en gebruikten de helft van het recept. Maar uit dit recept haal je normaal voor zo’n 12 personen een stukje. Je kunt trouwens het mascarpone mengsel nog lekkerder maken door er wat lemoncurd door te doen of er wat Nutella bij te gebruiken. Wij bakten de pannenkoeken in olie maar boter kan natuurlijk ook of havermelk in plaats van ”gewone”.

stapel-pannenkoeken

Dit heb je nodig voor de pannenkoekentaart

  • 600 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1,5 liter (haver) melk
  • Snuf zout
  • 500 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 4 el kristalsuiker en nog 2 el om de rest van de slagroom te kloppen
  • Rasp van 2 citroenen
  • 250 ml slagroom
  • 250 gram (rood) fruit

Zo maak je de pannenkoekentaart

1. Doe de eieren en melk in een kom en klop door elkaar.
2. Voeg de bloem en zout geleidelijk toe tot je een glad beslag hebt.
3. Verhit een koekenpan en smelt er wat olie of klontje boter in.
4. Schep met een soeplepel wat beslag in de pan, draai rond zodat de bodem bedekt is en laat de bovenkant droog bakken.
5. Keer om en bak de onderkant ook goudbruin. Bak zo al het beslag op en laat de pannenkoeken afkoelen.

6. Maak de vulling door de mascarpone los te roeren. Voeg 150 ml slagroom toe en mix op hoge stand tot een stevige en stijve vulling. Spatel de citroenrasp erdoor. Klop het 2e deel van de slagroom met suiker stevig.
7. Smeer op iedere pannenkoek wat van het mascarpone mengsel en stapel op elkaar. Doe er eventueel om de paar pannenkoeken wat plakjes aardbei op.
8. Verdeel de rest van de opgeklopte slagroom bovenop en versier met het fruit.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Womanly (@womanly_nl)