Food & Drinks

Zoete broodjes bakken: zo maak je zelf heerlijk Panterbrood

Panterbrood

Wij houden van zoete broodjes. Tegenwoordig zijn alle Zweedse broodjes hip en happening bij de meeste koffiezaakjes. Cinnamonrolls en koffiebroodjes, je kunt ons niet blijer maken. Die hebben we zelf ook al gemaakt. Vooral de simpele met croissantdeeg. Maar we wilden wel weer eens iets anders. Dus gingen we op zoek naar recepten van zoete broodjes om te bakken.

Zelf zoet panterbrood maken

Het is dus een feit dat we in Nederland een nieuwe trend hebben: de Zweedse baksels en broodjes. Een trend waar wij volledig in meegaan en iedere week genieten we wel van een lekkere Cinnamonroll to go. Maar hoe leuk is het om zelf nieuwe dingen te maken? Daarom besloten we Panterbrood te maken, bijna te mooi om op te eten!

Op de site van Ellouisa Cooking vonden we een recept voor Panterbrood. Een (niet te) zoet brood met chocolade. Omdat je 3 verschillende kleuren deeg maakt en die oprolt voor je het bakt, krijg je een prachtig panterpatroon. Je hebt er wel wat tijd voor nodig want het wordt met gist gemaakt. Zoals je begrijpt moet het dan rijzen. Maar dan kun je tussendoor gewoon wat anders doen natuurlijk.

Stap 1 Panterbrood

Ingrediënten voor het Panterbrood

Onderstaande benodigdheden moet je wel even in huis halen.  We hebben in plaats van gewone melk havermelk gebruikt, wat gelukkig ook goed werkte. En niet met onze handen gekneed maar in de Kitchenaid. Dan kun je de kortste tijd nemen om te kneden. Het kneden duurt 10-15 minuten, het rijzen 1 uur en nog een keer een half uur.

Dan nog alles in elkaar draaien wat een kwartier kost. Je bakt het daarna in een half uur. Dus je bent er in totaal zeker 2,5 uur mee bezig. Vergeet ook niet dat je bakpapier nodig hebt en een cakevorm. Die hoeft niet passend te zijn, als je het maar netjes in de vorm legt bakt het vanzelf tot een brood. En 3 kommen of schalen om de 3 soorten deeg in te laten rijzen.

 • 375 gram bloem
 • 75 gram suiker
 • 1 theelepel droge gist
 • 1/2 theelepel zout
 • 250 ml lauwwarme (haver)melk
 • 20 gram boter in blokjes
 • 2x 10 gram cacao
 • 2-4 eetlepels melk

Stap 2 panterbrood

Zo maak je het Panterbrood

 1. Meng de bloem, suiker en gist.
  2. Wrijf met je handen de boter er wat door en voeg het zout toe.
  3. Kneed het brood terwijl je er steeds wat melk bijvoegt. Je kneed het 10-15 minuten tot het niet meer plakt aan je handen en het goed soepel is.
  4. Weeg 320 gram af en doe dit in een kom.
  5. Kneed 10 gran cacao en 1-2 eetlepels melk door de rest van het deeg.
  6. Verdeel in 2-en en doe 1 deel ook in een kom.
  7. Kneed door de rest nog een keer 10 gram cacao en 1-2 eetlepels melk en leg in de laatste kom. Dek af met plastic folie en laat 1 uur rijzen.

8. Verdeel daarna ieder deel in 7 bolletjes.
9. Rol van het lichtbruine deeg rolletjes van 15 com.
10. Rol dan het donkere deeg tot een rechthoek van 15 cm en rol om het lichtbruine deeg.
11. Rol dan van het witte deeg rechthoeken en rol dit weer om de bruine rolletjes.
12. Verdeel het over de cakevorm, waar je bakpapier in hebt gedaan en laat nog een keer een half uur rijzen.
13. Verwarm de oven op 200C (elektrisch) of 180C (hetelucht)
14. Bestrijk het brood met een beetje melk en bak gaar in 30 minuten.

Et voila, klaar is je prachtig uitziende Panterbrood. Geniet ervan, het is vooral lekker met een beetje boter.