Van twee walletjes eten: deze pasta met boerenkool is verrukkelijk
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Bijna iedere dag is het wel een speciale dag, en ook 24 en 25 oktober is het weer zover: de Nationale Boerenkooldag en Wereld Pastadag. Voor pasta kun je werkelijk ladingen recepten vinden: met tomaat, room, met gehakt, zalm, tonijn, allerlei vegaopties en ga zo maar door. En boerenkool eten wij Hollanders eigenlijk voornamelijk als stamppot. Allebei lekker, maar waarom zou je ze niet een keer combineren? Hoef je tenminste niet te kiezen. Wij geven je dit heerlijke recept.
Waarom eten wij boerenkool als stamppot?
Stamppot is een echt typisch Hollands gerecht. Het is supermakkelijk te bereiden en daar houden wij wel van. Vroeger werd er hard gewerkt op het land, en om dat te kunnen doen werd er in de winter alvast energie opgebouwd door stevig te eten. Omdat stamppot meestal werd gecombineerd met worst of spek kwam er ook extra vet in het lijf waardoor we het warm hielden. En boerenkoolstamppot is de meest gegeten stamppot.
Maar boerenkool is niet typisch Hollands. Ook in andere landen wordt het gegeten. In Italië heb je een soort wat er op lijkt: cavolo nero. En ook daar wordt het vaak gegeten. In Duitsland eten ze het meestal met Kerst. In Amerika heet het kale. De laatste jaren is het een hippe groente geworden vanwege alle gezonde vitamines en voedingsvezels. Daarom zie je het nu ook vaak in smoothies, shakes en als chips. Maar in de pasta is het ook heel erg lekker en weer eens verrassend anders.
Wat heb je nodig voor pasta boerenkool (voor 4 personen)
- 2 middelgrote uien
- 2 tenen knoflook
- 5 runderchipolata worstjes of 2 runderbraadworsten (of natuurlijk vegaworst)
- 300 gram mezzi rigatoni pasta
- 300 gram gesneden boerenkool
- half bosje verse oregano of 2 eetlepels gedroogde
- 250 gram ricotta
- chilivlokken naar smaak
- 50 gram parmezaanse kaas
- 1 biologische citroen
Zo maak je de pasta boerenkool
1. Snipper de uien en snij de knoflook fijn. Verwijder het vel van de worstjes.
2. Verhit olie in een hapjespan en fruit de ui 5 minuten, bak de knoflook 1 minuut mee. Zet alvast water op voor de pasta.
3. Doe de worstjes bij de ui en druk in stukjes zodat het ruller wordt.
4. Doe de pasta in het kokende water en kook al dente.
5. Voeg de boerenkool toe aan het vlees, eventueel in 2 delen en bak 5 minuten mee.
6. Snijd de oregano fijn en voeg toe. Voeg dan ook de ricotta toe en gaar 3 minuten op niet te hoog vuur. Strooi er op het laatst wat chilivlokken en zout bij.
7. Rasp de kaas en de schil van de citroen. Pers deze uit. Roer de rasp en sap door de saus.
8. Doe er dan 200 ml kookvocht bij van de pasta voor je deze verder afgiet en doe dan de uitgelekte pasta erbij met de kaas. Schep goed door.
9. Strooi er eventueel nog wat rauwe boerenkool over voor een extra bite en extra kaas aan tafel.