Vergeet de appeltaart: deze pumpkin pie wil je ruiken en proeven
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Het is de tijd van de pompen. Ze liggen in de supermarkten en overal komen de ideeën voorbij om ze te bewerken voor Halloween. Niet alleen leuk als lantaarn, maar ook om te roosteren in de oven of in de soep. Ook is de pompen heerlijk in een echte Amerikaanse Pumpkin Pie. Daarom hier het recept voor een heerlijk zoete pumpkin pie.
Hoe maak je een pumpkin pie?
De smaak van de pumpkin pie komt van de speciale kruidenmix. Deze hebben we al eerder gegeven in het recept voor de Pumpkin Spice Latte. Die trouwens heel lekker zal smaken bij een stukje van de taart. Maar mocht je het jezelf makkelijk willen maken dan kun je ook speculaaskruiden gebruiken. Net even anders van smaak, maar even lekker. In Amerika hebben ze pompoenen die wat zoeter zijn maar wij gebruikten de “gewone” oranje pompoen voor de kleur. Een flespompoen kan ook, maar dan wordt de pumpkin pie iets lichter van kleur.
Ook kun je natuurlijk pompoenblokjes kopen om de puree te maken. Dat scheelt je ook wat werk. En als je geluk hebt vind je misschien, zoals in Amerika, een blik met pompoenpuree. De bodem moet je voorbakken met een blindbakvulling. Dit kan ook met gedroogde bonen of rijst. De pumpkin pie wordt gebakken in een vorm van ongeveer 25 cm zodat je er 10-12 stukken uit kan halen. Als je het deeg in de koelkast hebt liggen, kun je de pompoenpuree en de vulling maken zodat je daarna gelijk alles af kunt maken.
Dit heb je nodig voor de pumpkin pie
De taart neem wel even wat tijd en planning in beslag. Lees het recept dus goed door voordat je begint en zet alles wat je nodig hebt alvast klaar.
- 80 gram suiker
- 160 gram ongezouten boter
- 225 gram bloem
- 1/2 ei
- snuf zout
- 1 pompoen
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 ml slagroom
- 150 ml (haver)melk
- 2 eieren (M)
- 1 eetlepel pumpkin spice mix of speculaaskruiden
En zo maak je de pumpkin pie
1. Maak de pumpkin spice mix uit het recept van de Pumpkin Spice latte.
2. Doe de suiker, boter, bloem en het 1/2 ei in een kom en kneed tot een stevig deeg. Dat kan met de keukenmachine of met de hand. Verpak in plastic folie en leg minimaal een uur in de koelkast.
3. Snij de pompoen door en haal de pitten eruit. Snij de rest in blokjes.
4. Doe de pompoenstukjes in een pan. Giet er ruim water bij en een ruime snuf zout. Breng aan de kook en laat 5 minuten zacht koken. Roer tussendoor af en toe door.
5. Giet af, laat goed uitlekken en een beetje afkoelen. Pureer her met een staafmixer.
6. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een werkvlak met bloem uit tot een lap van 5 mm dik. Doe dit in de ingevette of met bakpapier beklede vorm. Snij de randjes bij.
7. Doe er bakpapier op en doe daar de blindbakvulling op. Bak 20 minuten op 180C (elektrisch) of 160C (hete lucht) met de vulling. Haal daarna uit de oven en haal de vulling eruit. Bak daarna nog 10 minuten zonder de vulling.
8. Maak tussendoor de pompoenvulling door de pompoenpuree, de basterdsuiker, slagroom, melk en pumpkin spice kruiden in een kom te doen. Mix of klop met een garde tot je een egaal mengsel hebt.
9. Doe de vulling direct op de bodem zodra deze uit de oven komt en zet deze op 160C (elektrisch) of 145C (hete lucht). Bak de taart in 45 minuten gaar. De vulling mag nog een beetje wiebelen.
10. Laat helemaal afkoelen, eventueel in de koelkast. En dien op met wat slagroom erop.
Recept idee: Laura’s Bakery.
View this post on Instagram