recept-rabarbertaart
Food & Drinks

Rabarber lovers opgelet: deze rabarbertaart is hemels

Rabarber is, net als asperges, een echt seizoensproduct. Het is van april tot juli te koop en daarna wordt de plant, net als bij de asperge, met rust gelaten. Natuurlijk kun je het tegenwoordig ook wel in andere tijden kopen maar dan komt het niet van de koude grond. En vooral in de maand mei is het veel te krijgen en op zijn allerlekkerst. Wij maakten deze makkelijk te maken rabarbertaart me en die is toch heerlijk!

Feiten en fabels over rabarber

Rabarber is geen fruit. Ondanks dat het meestal in zoete gerechten wordt gegeten is het toch echt een groente. En schillen is niet nodig. Vaak haalt men de schil eraf met een dunschiller, maar alleen de harde onderkant en het blad eraf halen is voldoende. Als je het niet snel genoeg verwerkt wordt het slap. Maar je kunt het prima invriezen. Wel even 1-2 minuten blancheren. Dan kun je het zo 6 maanden bewaren.

Rabarber wordt vooral verwerkt tot jam of dus in een taart. Maar het kan ook prima hartig worden gebruikt. Zoals bijvoorbeeld in een salsa: 1 stengel rabarber en 1 rode ui in kleine stukjes mengen met een handje fijngehakte peterselie, 1 el honing en 1 el olijfolie. Lekker bij Thaise viskoekjes bijvoorbeeld. Eet niet te vaak rabarber. Er zit nogal wat oxaalzuur in en dit vermindert de opname van calcium.

recept rabarber taart.jpg 1

Dit heb je nodig voor een rabarbertaart

Wij gebruikten een langwerpige vorm, maar een ronde van 20cm is ook prima natuurlijk. Verder deden wij er nog wat aardbeien bij. Gewoon omdat het zo mooi staat en rabarber en aardbei een geweldige combinatie is. En we geven je ook nog het recept van jam. Want als je dan toch bezig bent kun je die tijdens het bakken er makkelijk bij maken.

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 140 gram boter
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 25 gram zachte boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 eetel custard
  • 150 gram vanillekwark ( of gewone of een plantaardige versie)
  • 3 eetlepels suiker
  • 500 gram rabarber in stukken ( of een mix van 250 gram rabarber en 250 gram aardbeien)

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven op 180C (elektrisch) of 160C (hete lucht)
    2. Maak eerst het deeg door alle ingrediënten goed door elkaar te kneden. Laat een half uur in de koelkast rusten.
    3. Maak ondertussen de vulling door de boter met 2 eetlepels suiker romig te kloppen.
    4. Klop de rest van de ingrediënten er door.
    5. Druk het deeg in de vorm en verdeel de vulling erover.
    6. Verdeel daarop de rabarber stukken (en eventueel de aardbeien)
    7. Bak gaar in 45 minuten

rabarber-jam-recept

Als je trouwens toch jam wilt maken. Was dan 500 gram rabarber (of 250 gram rabarber en 250 gram aardbeien) en snijd in stukken. Kook de rabarber met 40 ml water en het sap van een halve citroen 8 minuten. Doe er dan eventueel de aardbeien bij samen met 500 gram geleisuiker. Laat 10 minuten doorkoken en schep tussendoor het schuim eraf. Schep in hele schone potten, schroef de deksel erop en zet even op zijn kop. Laat helemaal afkoelen. Gesloten kun je het zo bewaren. Eenmaal open bewaar het dan in de koelkast.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!