recept-harira-ramadan
Food & Drinks

Ramadan-special: recept voor een heerlijke Harira soep

De Ramadan is weer begonnen. Een periode waarin er wordt gevast bij veel moslims. Tijdens zonsopgang en zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. Maar in de tussenperiode komt men bij elkaar om de meest lekkere gerechten te eten. Daarvan staat vrijwel overal altijd Harira op tafel. Een voedzame soep die wij ook graag eten. De komende weken willen we graag een aantal recepten met je delen die bij de Ramadan horen.

Eten tijdens de Ramadan

Er wordt tijdens de Ramadan gegeten na zonsondergang, dit noemt men iftar. En omdat men vaak met familie en vrienden bij elkaar komt worden er veel traditionele gerechten op tafel gezet. Tegenwoordig worden er vaak wel minder zware en zoete gerechten dan vroeger gegeten en kunnen er ook gewoon dingen op tafel komen zoals bami, stamppot, maar natuurlijk ook tajine. Voor zonsopgang heet het suhoor en dan worden er hartige en zoete dingen gegeten om de dag goed door te kunnen komen.

Bij de iftar wordt vaak Harira gegeten, dit is een soep die gevuld is met bonen, gehakt of biefstuk en goed vult. Iedere familie heeft wel een eigen recept. Wij maakten het met een mix van lams-en rundergehakt die we bij de Islamitische slager haalden. De soep is voor 4 personen een echte maaltijdsoep, zeker als je het met wat lekker brood eet. Je kunt het ook zonder vlees maken, dan is het minder vol natuurlijk. Of je doet er dan nog wat vermicelli bij.

ingrediënten-harira-soep-ramadan

Dit heb je nodig voor Harira met Harissa

Je hebt in ieder geval een keukenmachine nodig voor het maken van de kruidenpasta, al kun je het ook wel doen met een staafmixer. Verder een pan met stevige bodem.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 15 gram peterselie ( alleen blaadjes) en wat extra voor over de soep
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl harissa
  • 2 el olijfolie
  • 300 gram gehakt (lams, ronder of mix)
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 struik bleekselderij
  • 100 gram rode splitlinzen

hardra-soep-tijdens-ramadan

En zo maak je het

  1. Snijd de ui, knoflook en peterselie grof. Maal dit in de keukenmachine (of met de staafmixer) samen met de kurkuma, kaneel, komijn en harissa tot een pasta. Voeg eventueel een beetje olie toe.
    2. Verhit de olie in de pan en bak de kruidenpasta 1 minuut, Voeg dan het gehakt erbij en bak in 3 minuten rul.
    3. Spoel ondertussen de kikkererwten af en was de bleekselderij. Snij de stangels in boogjes.
    4. Voeg de tomatenblokjes en 1 liter water toe en breng aan de kook.
    5. Voeg dan de kikkererwten, bleekselderij en linzen toe en kook 10 minuten op een laag vuur. Roer af en toe even door.
    6. Breng de soep op smaak met zout en peper.
    7. Dien op in kommen en bestrooi met wat peterselie. Geef er brood bij en extra Harissa voor de liefhebbers van pittig.