Food & Drinks

Frans vakantie gevoel met heerlijke Salade niçoise twist

recept-salade-nicoise-kabeljauw

Met dit warme zomerweer heb je vooral zin in salades. Lekker licht eten en meestal snel en makkelijk te maken zonder teveel moeten koken. Zo geef je je zelf een echt vakantie gevoel op je terras of balkon. Lekker wijntje en wat lekker brood erbij. Makkelijker kun je het jezelf niet maken. Je hebt natuurlijk heel veel mogelijkheden voor salades, maar een echte lekkere Franse klassieker is de  Salade niçoise. Alleen maakten wij deze dit keer net even anders.

Waar bestaat een Salade niçoise eigenlijk uit?

De salade niçoise komt van oorsprong uit Nice, zoals de naam al aangeeft. Maar als je deze bestelt krih=kjg je zelden precies dezelfde salade. Iedere familie of restaurant maakt zijn of haar eigen versie. De meeste versies bestaan uit rauwe of geblancheerd groente, verse tonijn of uit blik, ansjovis, olijven, ei en een vinaigrette waar meestal mosterd in zit. Maar er kunnen ook sperziebonen of aardappels in verwerkt worden.

De salade niçoise die wij maakten bestaat niet uit tonijn maar uit kabeljauw. Deze is nu ook veel vers te krijgen en maakt de salade net even anders. Maar je kunt natuurlijk prima tonijn uit blik gebruiken. Dan is het nog makkelijker en sneller klaar. Verder hebben we er ook wat bloemkool in verwerkt. Zet er wat lekker stokbrood en wat gezouten boter er bij en je hebt een heerlijke lichte avond maaltijd.

salade-nicoise

Wat heb je nodig voor de Salade niçoise?

Het recept is voor 4 personen. Je hebt er een koekenpan bij nodig en een gewone pan om de groente even in te koken. Verder nog een schaal voor de dressing en een bak met koud water om de groente snel in af te koelen. Een koekenpan en een schuimspaan.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

  • Kwart bloemkool
  • 4 trostomaten of 8 kleine tomaatjes
  • 150 gram gebroken sperziebonen
  • 4 eieren
  • 50 gram olijfven (zwart of mix)
  • 7 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 teen knoflook
  • 4 ansjovisfilets en wat extra voor garnering
  • 1 el kappertjes
  • 1 el bloem
  • 1/2 komkommer
  • 250 gram kabeljauwfilet

En zo maak je de Salade niçoise

  1. Breng een pan water aan de kook voor de groente. Vul een kom met koud water.
    2. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Kook ze 6 minuten en schep met de schuimspaan in het koude water. Laat daarna goed uitlekken.
    3. Doe hetzelfde met de sperziebonen, kook deze 7-8 minuten.
    4. Kook de eieren 7 minuten, laat schrikken en pel ze.
    5. Snij de tomaten in kleine stukjes en verwijden het grootste deel van de zaadjes.
    6. Haal de zaadlijst uit de komkommer en snij in stukjes.
    7. Klop in een kom een vinaigrette van 5 el olie, de azijn en de mosterd. Snijd den knoflook en ansjovis fijn en schep erdoor.
    8. Doe de bloemkool, sperziebonen, tomaten en komkommer in een schaal en schep de dressing erdoor. Leg er eventueel wat sla onder.
    9. Verdeel de kappertjes, de in parten gesneden ei, de extra ansjovis en olijven erover.
    10. Verhit die rest van de .loile in een koekenpan en bestrooi de kabeljauw met peren en zout. Bak in 4 minuten aan 1 kant bruin en dan nog 4 minuten aan de andere kant.
    11. Verdeel de vis in stukken over de salade.