Food & Drinks

Shoarma-liefhebbers opgelet: zo maak je een shoarma taart

shoarma plaattaart

Wij van Womanly eten graag een pitabroodje met shoarma. Al zijn de tijden dat we die na het uitgaan in de nacht haalden wel beduidend minder geworden. Maar nog altijd komt er zo’n moment dat je er echt zin in hebt. Het gaat natuurlijk vooral om de shoarma en de saus, maar dat zou toch ook anders moeten kunnen. We haalden shoarma en keken wat we nog in de koelkast hadden liggen (o.a. witte kool) en gingen daar mee aan de slag. En dat werd deze plaattaart met shoarma.

Van welk vlees is shoarma gemaakt

Wij verbazen ons er wel vaak over dat shoarma in de supermarkt meestal gemaakt is van varkensvlees. Uiteindelijk is het een gerecht dat komt uit landen waar men eigenlijk vrijwel geen varken eet. Echte shoarma is van lam gemaakt, kan ook van kip zijn, maar varken is een typische Hollandse versie.

Het zal waarschijnlijk goedkoper zijn en misschien eet men graag varken. Maar wij haalden de lamsshoarma bij de Turkse slager en namen daar gelijk de knoflooksaus en de rode uiensaus mee. Deze horen er tenslotte wel echt bij. Al kun je natuurlijk prima shoarma van de supermarkt gebruiken.

ingrediënten shoarma plaattaart

Dit heb je nodig voor de plaattaart met shoarma

Het recept is voor 4 personen vooral geschikt als lunch, voor 2 personen is het wel een volledige maaltijd. Wil je er voor 4 personen toch een maaltijd van maken maak er dan nog een lekkere groene salade met tomaatjes, komkommer, paprika en feta bij. Het voorbereiden duurt 10 minuten en daarna moet het nog 30 minuten in de oven. Vergeet niet om er halverwege de baktijd aluminiumfolie op te leggen.

Als je dit niet doet krijg je een zwart geblakerde taart, zoals we de 1e keer dat we het maakten ontdekten. Tja, niet alles gaat altijd in 1 keer goed. Verder gebruikten wij een rol bladerdeeg, maar je kunt natuurlijk ook diepvries bladerdeeg gebruiken wat je wel eerst even moet ontdooien. Verder heb je alleen wat bakpapier nodig voor op de bakplaat als je diepvriesbladerdeeg gebruikt. Bij vers bladerdeeg zit dit er al onder. En een wok om alles in voor te bereiden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg of 6 plakjes diepvries (ontdooid)
  • 2 uien (mag zowel rood of geel zijn)
  • 2 el olijfolie
  • 400 gram shoarma vlees
  • 300 gram gesneden witte kool (kan voorgesneden)
  • knoflooksaus (zoveel als waar je zelf zin in hebt)
  • bakje rode uiensaus (of chilisaus)
  • 200 gram ijsbergsla (krop of voorgesneden)
  • handje verse kruiden zoals peterselie, bieslook, dille
  • peper en zout

Zo maak je de plaattaart met shoarma

  1. Verwarm de oven op 200 C (elektrisch) of 180C (hetelucht).
    2. Leg het bladerdeeg op de bakplaat en druk bij plakjes de naden goed aan. Druk de zijkanten iets op tot een randje.
    3. Snipper de uien en snij de witte kool in fijne reepjes als je een hele kool hebt.
    4. Bak de ui 1 minuut in de olijfolie in de wok. Voeg de shoarma toe en bak 3 minuten mee. Voeg dan de witte kool toe en bak nog 4-5 minuten. Maak op smaak met peper en zout.
    5. Verdeel het shoarmamengsel over het bladerdeeg.
    6. Bak 30 minuten in de oven en dek halverwege af met aluminiumfolie.
    7. Snij de ijsbergsla fijn als je een krop hebt. Hak de kruiden fijn en schep door de ijsbergsla.
    8. Haal de taart uit de oven en bestrooi met een deel van de ijsbergsla.
    Geef de sauzen en de rest van de ijsbergsla erbij zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel je er over doet.