Food & Drinks

Brood bakken in 45 minuten kan met dit recept voor Soda bread

recept-soda-bread-45-minuten

Tijdens de lockdowns van de afgelopen 2 jaar gingen we massaal brood bakken. Wij van Womanly deden dit ook. We werkten thuis, hadden alle tijd en ondanks dat het nogal tijdrovend is, maakte dat niets uit. Maar nu we allemaal weer (deels) buiten de deur werken is het brood bakken weer uit ons systeem geraakt. We gingen dus op zoek of je misschien ook een snel brood kunt bakken en kwamen uit op soda bread. 

Zo bak je een Soda bread: klaar in 45 minuten

Het lastige van brood maken is namelijk dat je het een aantal keer moet laten rijzen. Maar bij Soda bread gebruik je geen gist dus is dat niet nodig. Je hebt er wel een zure melk voor nodig, dus is karnemelk de beste optie. Als je dat niet hebt of alleen plantaardige melk gebruikt, kan dit ook prima. Dan moet je er alleen wat citroensap aan toevoegen. In het recept gebruiken ze patentbloem. Wij hebben voor gemak speltbloem gebruikt. Dit kan ook haverbloem zijn of je kan havermout fijnmalen in je keukenmachine.

Soda bread moet je wel dezelfde dag eten. Want het wordt namelijk snel oud. De volgende dag kun je het dus het beste roosteren. Maar je kunt het natuurlijk ook invriezen. Verder kun je er ook extra dingen aan toevoegen, zoals zaden en pitten of rozijnen. Je hebt maar 5 minuten nodig om alle ingrediënten tot een brood te kneden. Daarna nog 40 minuten in de oven. Prima brood dus voor de zondagochtend. Tijdens de oventijd kun je alvast de tafel dekken, kopje koffie drinken, de krant lezen of nog heel even je bed induiken.

ingrediënten sodabread

Dit heb je nodig voor een Soda bread

 • 350 gram patent bloem (kan ook haver- of speltbloem zijn)
 • 100 gram volkorenbloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl baking soda
 • 430 ml karnemelk ( of 400 ml plantaardige melk met 1 tl citroensap)
  Verder heb je een kom, een garde, een mes en bakpapier nodig voor op je bakplaat.

deeg sodabread

Zo maak je soda bread

 1. Verwarm de oven voor op 200C (elektrisch) of
  2. Doe alle bloem, zout en baking soda in een kom en meng met een garde
  3. Giet de karnemelk erbij en roer met een mes goed door elkaar                            4. Pak het deeg met je handen uit de kom en leg het als een bol op het bakpapier op de bakplaat 5. Snij er met het mes een kruis in en bestuif met nog wat bloem
  6. Bak het in 40 minuten gaar in de oven. Eet het dezelfde dag nog met bijvoorbeeld scrambled eggs of een lekkere humus.