Food & Drinks

Burnt Basque Cheesecake: heerlijke romige Spaanse variant

burnt-basque-cheesecake
Foto:Freepik

We blijven recepten uitproberen van allerlei cheesecakes. Tenslotte heb je er daar nooit genoeg van. We gaven al eerder dit recept van de Italiaanse versie met ricotta. Maar dit keer kregen we de tip om deze Spaanse versie eens te proberen. Die heeft geen bodem maar bestaat helemaal uit roomkaas. Hij wordt bovenop behoorlijk donker, maar dat is juist de verrassing als je hem proeft. Zo romig heb je het bijna nog niet eerder gegeten.

Hoe komt deze Cheesecake aan zijn naam?

Het lijkt alsof het een taart is die al van oudsher werd gebakken. Maar het is zeker geen recept van generaties lang. In 1990 bedacht Santiago Rivera, de chef van restaurant La Vina deze taart. Dit restaurant zat in San Sebastian, de hoofdstad van Baskenland in Spanje. Omdat het op een hoge temperatuur wordt gebakken is de bovenkant donker waardoor het er ietwat verbrand uitziet, maar dat is het zeker niet want zo lang hoeft het helemaal niet in de oven.

Het recept bestaat uit maar 5 ingrediënten: roomkaas, slagroom, suiker, eieren en bloem. Er worden wel steeds meer variaties op bedacht maar het originele recept blijft super lekker. Alleen nog een beetje zout en wat vanille toevoegen maakt het helmaal af. Omdat de taart van buiten donker is, is de zachte en romige binnenkant de grote verrassing. Bovendien heb je er geen mixer of keukenmachine voor nodig. 2 kommen, een spatel en een garde is genoeg. We vonden dit authentieke recept op 24Kitchen.

Spaanse-cheesecake
Foto:Freepik

Dit heb je nodig voor de cheesecake

Behalve de 2 kommen, spatel en garde heb je een springvorm nodig van 22 cm en bakpapier.

  • 900 gram roomkaas
  • 1 mespunt zout
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 240 ml slagroom

Zo maak je de cheescake

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn voor je begint.
1.  Vet de bakvorm in met wat olie en bekleed met zoveel bakpapier dat je wat over de rand laat hangen. Verwarm de oven voor op 250C.
2.  Roer in een grote kom de roomkaas los met het zout en de suiker. Schep er de vanille goed door.
3.  Kluts in de andere kom de eieren los en voeg steeds een beetje bij de roomkaas. Schep het volgende deel er pas door als het helemaal is opgenomen.
4.  Voeg de bloem toe en schep goed door. Schep daarna de slagroom ook in beetjes erdoor tot alles is opgenomen en helemaal glad is. Giet in de vorm.
5. Zet de taartvorm in de oven en sluit de oven direct. Zet de temperatuur terug naar 220C. Bak in 30-40 minuten tot de bovenkant donker is. In het midden mag het nog wat wiebelig voelen. Zorg ervoor dat het echt donker is. De eerste keer was bij ons de binnenkant namelijk nog te zacht. Maar nog steeds wel ontzettend lekker!!
6. Laat 2 uur afkoelen op een rooster en zet daarna een halve dag in de koelkast om op te laten stijven. De taart zakt een stuk in, dus schrik daar niet van.
7.   Haal een half uur voor je de taart aansnijdt uit de koelkast en haal het bakpapier eraf. Snij met een in warm water gedompeld mes in stukken. Schenk er een lekkere Tinto de Verano bij en je hebt een heerlijk dessert.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!