Food & Drinks

Rijp fruit over? Maak dan dit recept voor een heerlijke crumble vruchtencake

recept-vruchtencake-rijp-fruit
Foto: Aline de Jong

In de zomer is de keuze uit fruit zo enorm dat je vaak te veel koopt. En omdat je fruit nu eenmaal niet weken kunt bewaren zit je voor je het weet met te rijp fruit. Weggooien is natuurlijk not done. Je kunt er natuurlijk prima jam van maken waar wij al een basis recept voor gaven, maar deze vruchtencake is ook perfect om al dat fruit te verwerken. Je kunt er al je rode of ander fruit in doen, een mix van fruit is het allerlekkerst.

Hoe maak je een lekkere crumble met fruit?

Wij zijn al fan van Yvette van Boven vanaf het eerste moment en uit één van haar eerste boeken, Homemade Zomer, maken wij al jaren deze geweldige crumble cake. Je kunt het als plaattaart maken op een bakplaat, maar wij bakken het altijd in een rechthoekige vorm waardoor de stukken iets dikker worden. Een crumble op een taart maakt het altijd extra speciaal. Je hebt een zachte cake en bovenop een crunchy laagje.

Zo’n crumble laagje maak je door het deeg in het begin tot kruimels te kneden. Dat kan alleen als je echt koude boter hebt en niet te lang kneed natuurlijk. In dit recept worden hiervoor ook havervlokken gebruikt, die geven het deeg een extra krokant laagje. Dit gebruiken ze ook vaak in Engeland en Ierland. Je vindt dit meestal bij de ontbijtartikelen, zoals de havermout, en niet bij de bakproducten. Het is ook heel lekker in een homemade granola, maar dat is voor een andere keer.

rijpe-vruchten

Ingrediënten voor de crumble vruchtencake

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram havervlokken
  • 275 gram lichte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 75 gram geraspte kokos
  • 200 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 2 losgeklopte eieren
  • 500 gram zomerfruit, aardbeien, frambozen, blauwe bessen of wat je maar in huis hebt
  • poedersuiker voor garnering

rijpe-vruchten-cake

Recept voor de crumble vruchtencake

  1. Verwarm de oven voor op 180 C (elektrisch) of 160 C (hete lucht).
    2. Doe het zelfrijzend bakmeel, havervlokken, suiker, zout en kokos in een kom en voeg de koude boter blokjes toe. Pulseer in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Het kan ook met de hand maar doe dit dan snel zodat het kruimelig blijft.
    3. Houd 1 kommetje van 200 gram apart, meng 2 eieren door de rest en meng tot een deeg.
    4. Bekleed een bakplaat van 30 x 15 cm of een vorm met bakpapier en vet dit in.
    5. Druk het deeg over de bodem en maak met de achterkant van een lepel glad.
    6. Verdeel het fruit erover en bestrooi de cake met het kruimelige deegmengsel.
    7. Bak in 35-30 minuten gaar. Een prikker moet er droog uitkomen.
    8. Laat afkoelen en snijd in blokken. Bestrooi met poedersuiker. Bewaar het in een goed afgesloten blik. Of vries in wat je over hebt.

Mocht je fruit niet rijp zijn, gebruik dan gewoon je goede fruit of het kan in de winter zelfs met bevroren rood fruit mix. Doe dit er dan wel bevroren in. Eet smakelijk!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!