Food & Drinks

Recept van een heerlijke Engelse traditie: Wimbledontaart

recept-aardbeien-wimbledontaart
Foto: Aline de Jong

Dat de Engelsen van tradities houden weten we allemaal. Met Kerst wordt er kalkoen gegeten, de cranberry’s horen er altijd bij, Yorkshire pudding en mince pies. Ze hebben hun Sunday roast en wat dacht je van het English Breakfast en de aftrernoon tea. Maar dat er met Wimbledon ook veel aardbeien worden gegeten weten we niet allemaal. En dankzij de Engelse food queen, Mary Berry, vonden we het recept van Wimbledontaart.

Waarom eten de Engelsen aardbeien tijdens Wimbledon

Het eten van aardbeien met slagroom is een echte traditie terwijl je een wedstrijd kijkt. Ook als men thuis op de bank zit te kijken. Maar waarom is dat? Voeger was het niet mogelijk om aardbeien van ver te laten komen omdat je ze niet zo lang kunt bewaren en er geen koeling was. Rond Wimbledon zijn veel aardbeikwekers en wat is er tijdens deze tijd niet lekkerder dan aardbeien eten met slagroom. Dus traditie was geboren. Er gaan 28.000 kilo aardbeien en 7000 liter slagroom doorheen tijdens de 2 weken dat het toernooi duurt.

Mary Berry is de beroemdste kookboeken schrijfster en BBC host van Engeland. Inmiddels 88 jaar oud. Je vindt filmpjes van haar bij 24Kitchen. Zij schreef het recept voor een Wimbledontaart met aardbeien en slagroom. Die je natuurlijk niet alleen hoeft te eten tijdens Wimbledon. Het is gemaakt met griesmeel, dat je  bij de supermarkt vindt bij de custard. Meestal niet bij de bloem.

wimbledontaart-mary-berry-aardbeien-recept
De ingrediënten van de Wimbledontaart

Dit heb je nodig voor de Wimbledontaart

Je hebt een, liefst hoge, bakvorm nodig van 20/24 cm , een keukenmachine of handmixer en 2 kommen omdat je de eieren moet splitsen. En bakpapier.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

 • 6 grote eieren
 • 200 gram fijne suiker
 • 2 sinaasappels, de rasp en het sap
 • 150 gram griesmeel
 • 100 gram aardbeien en extra voor decoratie
 • 1 passievrucht
 • 150 ml slagroom
 • eventueel een zakje vanillesuiker
 • poedersuiker

wimbledontaart-recept-aardbeien

En zo maak je het

 1. Verwarm de oven op 180C (elektrisch) of 160C (hete lucht)
  2. Vet de bakvorm in met wat boter en leg op de bodem bakpapier.
  3. Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker, de griesmeel en de sinaasappelrasp- en sap tot het stevig en licht van kleur is. Dat duurt minimaal 5 minuten.
  4. Klop de eiwitten stijd en spatel het door het dooiermengsel. Doe het in de vorm. Zorg dat het niet hoger gevuld is dan 2/3, het rijst namelijk nog.
  5. Bak 40 minuten tot het goed gerezen is en het terugveert als je er op drukt. Laat even staan en haal dan uit de vorm en van het bakpapier, Laat helemaal afkoelen op een rooster,
  6. Snij de cake door zodat je 2 lagen hebt.
  7. Klop de slagroom stijf. Wij deden er een beetje vanillesuiker bij. Snijd de aardbeien in stukken. Halveer de passievrucht en haal de pulp er uit. Verdeel de slagroom, de passievrucht en de aardbeien erover. Leg het andere deel erop.
  8. Verdeel de rest van de aardbeien erover en bestrooi met poedersuiker voor het opdienen.