Courgettecake: een verrassende en heerlijk zoete traktatie
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Dit is de tijd van de courgettes. Als je een moestuin hebt weet je dat er nu zoveel vanaf komen dat je ze moet weggeven. Ook in de winkel liggen ze in de aanbieding. Bij courgette denk je waarschijnlijk alleen aan hartige recepten. Het is inderdaad een groente die je op heel veel manieren kunt gebruiken. Roosteren, in pasta sauzen, in quiches en ga zo maar door. Maar zoet? Die verwachtte je waarschijnlijk niet, want daar gebruik je toch fruit voor?
Courgette gebruiken in zoet gebak
We eten regelmatig een stuk carrotcake, oftewel worteltjestaart. En dat vinden we heel normaal, maar waarom zou je zo’n zoete versie niet kunnen maken met andere groente? En dan vooral een groente die vrij neutraal van smaak is zoals courgette. Het is namelijk een groente die je, net als wortel, goed kunt raspen en dat is wel belangrijk in een zoete cake versie. We gebruikten dan ook het recept voor worteltaart en vervingen alleen de wortel voor courgette en de sinaasappelrasp door limoen.
Wat ook leuk is aan een cake als deze, is dat je er geen boter voor nodig hebt. In plaats daarvan gebruik je zonnebloemolie. Mocht je dat niet hebben, dan kan het zelfs met een neutrale olijfolie. We pimpten het op met een lekkere frosting waar we wel boter door deden, zodat het lekker stevig werd. Maar dat kan ook prima gedaan worden door wat honing door mascarpone te roeren en deze erover te verdelen.

Dit heb je nodig voor de courgettecake
Een cakevorm van 24-25 cm, keukenmachine of mixer, bakpapier en 2 kommen.
- 3 dl zonnebloemolie
- 6 eieren
- 400 gram geraspte courgette (dep iets droog met keukenpapier)
- 300 gram lichte basterdsuiker
- 350 gram zelfrijzend bakmeel (of 300 gram bloem met 3 theelepels bakpoeder)
- 3 theelepels baking soda
- geraspte schil van 1 limoen
- 2 theelepels speculaaskruiden
- Eventueel kun je er wat walnoten doorheen doen
Voor de topping heb je nog 50 gram zachte boter, 200 gram roomkaas, het sap van de limoen en 60 gram poedersuiker nodig.
Zo maak je de courgettecake
1. Verwarm de oven voor op 175C (elektrische oven) of 155C ( hete lucht).
2. Bekleed het bakblik met bakpapier.
3. Mix de eieren met de basterdsuiker en de olie romig.
4. Voeg het meel toe met de baking soda en mix goed door elkaar.
5. Schep er de speculaaskruiden en limoenrasp goed doorheen en daarna de courgette.
6. Schep alles in de vorm en bak 60-70 minuten. Een prikker moet er droog uitkomen. Laat helemaal afkoelen.
7. Roer voor de topping alles door elkaar tot een zacht mengsel en smeer over de bovenkant. Laat even staan om stevig te worden.