5 redenen waarom je vaak ontzettend duizelig wakker wordt
-
Nina Rijs
- •
- Life & Health
- •
- •

Ken je dat gevoel wanneer je je in de ochtend omdraait in bed en een duizelig gevoel krijgt? Of dat je opstaat uit je bed en je denkt dat je ieder moment om kan vallen? Duizeligheid is vervelend en veel mensen hebben hier last van. Vroeg opstaan is vaak al vervelend genoeg dus die duizeligheid kunnen we er niet ook nog bij hebben. Duizelig wakker worden is vaak niet ernstig, maar wel erg onprettig. Hierbij de oorzaken waarom jij duizelig wakker wordt, inclusief tips om het te voorkomen.
1. Onvoldoende drinken
Bij het opstaan heb je tijdelijk een lage bloeddruk, omdat je van een liggende naar een staande positie gaat. Hierdoor zakt het bloed snel naar beneden en daardoor krijg je dus een gevoel van duizeligheid. Het is daarom belangrijk om genoeg water te drinken wanneer je opstaat, maar sowieso gedurende de hele dag. Door te weinig water drinken reageert je lichaam namelijk minder snel op dingen, zoals plotseling opstaan. Als je regelmatig genoeg water drinkt zul je hier de volgende dag dus minder last van hebben.
2. Ijzertekort en duizeligheid
Wanneer je ijzertekort hebt, heb je sowieso last van weinig energie, moeheid en ook vaak duizeligheid. Er gaat dan namelijk minder zuurstof rond in je lichaam en dit zorgt voor een slap en onevenwichtig gevoel. Om je ijzergehalte omhoog te brengen kun je ijzerpillen slikken of letten op je voeding. Eten zoals vlees, vis, ei, brood, aardappelen en groente zullen hierbij helpen.
3. Duizelig door medicatie
Wanneer je bepaalde medicatie slikt tegen een ziekte, kan die medicatie ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Zoals bijvoorbeeld antibiotica, antidepressiva en middelen tegen epilepsie. Nu kun je er natuurlijk niet omheen om te stoppen met je medicatie. Wanneer je denkt dat je medicatie de reden is van jouw duizeligheid, kun je het beste even naar je huisarts gaan en vragen voor een alternatief. Het is natuurlijk vervelend als je nu op een andere manier moet leven door die medicatie. Stop nooit met de medicatie zonder dit eerst te overleggen.
4. Slaapapneu verminderen
Mensen met slaapapneu hebben last met ademen tijdens het slapen. De ademhaling stopt dan heel even en gaat daarna weer door, soms stopt dit voor wel 10 seconden. Dit zorgt voor kortademigheid en daarbij komt vaak duizeligheid kijken. Om je slaapapneu te verminderen zijn er speciale bitjes die je in de mond kunt doen tijdens het slapen of een masker die je op de neus of mond kunt doen. Ga wel altijd naar de huisarts voordat je zomaar dingen gaat kopen.
5. Migraine door vernauwde bloedvaten
Wanneer je echt vaak last hebt van duizeligheid, kan het zijn dat je migraine hebt. Migraines ontstaan door vernauwde bloedvaten in de hersenen die zorgt voor een verminderde bloedstroom. Dit maakt je duizelig. Helaas kan je vaak aan migraine niet echt iets doen. Veel rust nemen is in ieder geval belangrijk, een pijnstiller nemen wanneer je de klachten voelt opkomen, veel water drinken, regelmatig eten en zorgen dat je voldoende beweegt op een dag.