redenen-ontbijten-bakje-havermout
Health

5 gezonde redenen om te ontbijten met een bakje havermout

Ben jij het een beetje zat om elke dag je broodjes kaas of hagelslag bij het ontbijt weg te werken? Snappen wij maar al te goed. Naast dat veel broodbeleg ongezond is, houden we ook wel een beetje van variatie. Op de redactie zijn we vooral gek op havermout. Wist je dat haver tot een van de gezondste granen behoort die er zijn? Reden genoeg om de dag dus te beginnen met een bakje havermout.

Ontbijten met een bakje havermout

Voordat je kan smullen van je bakje havermout moet er flink wat gebeuren. Eerst moeten de haverkorrels worden gepeld en schoongemaakt en dan worden ze gepeld en gebrand. Toch is deze lekkernij niet heel duur. Voor minder dan 1 euro heb je vaak al een halve kilo in je kast staan en daar kan je een aardige tijd mee doen. Je kunt het nemen met normale melk, maar ook met plantaardige melk is het heerlijk. Wij nemen dit goedje het liefst met wat vers fruit ernaast.

Via Margriet.nl kwamen we erachter dat havermout enorm veel voedingsvezels en eiwit bevat. Ook zit het vol met vitamines en mineralen, waaronder magnesium, zink en ijzer. Qua calorieën valt het ook best mee. Een portie van 40 gram bevat maar 150 kcal. Wij hebben 5 redenen op een rijtje gezet waarom het top is om de dag te starten met havermout. We zijn natuurlijk geen voedingsexperts, maar hebben wel heel wat positieve informatie over havermout kunnen vinden.

havermout-ontbijt

1. Cholesterolverlagend

Haver en havermout bevatten grote hoeveelheden beta-glucaan. Beta wat?, zal je wel denken. Dit goedje lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, soort gelei achtige oplossing in je darmen. Dit zorgt er voornamelijk voor dat je snel vol zit, maar het verlaagd ook je cholesterolgehalte als we manners.nl mogen geloven. Het is zelfs bewezen dat haver het totale cholesterol en het LDL-cholesterol (eentje die je vaten doen dichtslibben) verlagen. Producenten mogen deze gezondheidsclaim zelfs op hun verpakking zetten.

2. Goed voor je huid

Is het je weleens opgevallen dat havermout in veel huidverzorgingsproducten wordt verwerkt? Dat is niet voor niks. Dit goedje kan net zoals Salcura bijvoorbeeld eczeem verminderen. Het eten van haver heeft alleen niet meteen invloed op je mooie huidje, daarvoor moet je het echt op je gezicht aanbrengen.

huid-havermout-gezond

3. Top voor de stoelgang

Na je veertigste verandert je lichaam enorm als vrouw. Een van de gezondheidheid klachten die daarbij kunnen komen is last hebben van obstipatie. Je kunt natuurlijk beginnen aan aan de laxeermiddel, maar dat is niet zo’n goed idee met al die nare bijwerkingen. In haver zit zemelen. Dit is de vezelrijke buitenlaag van het graan en deze kunnen helpen bij het verlichten van constipatie.

4. Bloedsuiker verlagen

Diabetes type 2 komt helaas vaak voor. Door de beperkte gevoeligheid van het lichaam voor insuline wordt de suikerwaarde in het bloed niet genoeg naar beneden bijgesteld. Zo krijg je last van allerlei lichamelijke klachten. Mega vervelend! Haver lijkt de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid te verbeteren. Dat is dus mooi meegenomen!

havermout-ontbijt-gezondheidsvoordelen

5. Helpen bij het afvallen

Havermout geeft je een vol gevoel. Wanneer je een bakje ervan achter je kiezen hebt, moet je letterlijk even bijkomen. Een vezelrijke maaltijd helpt jou weer om van al dat lekkers af te blijven. Denk er wel om dat je havermout neemt zonder een smaakje. Anders kan er nog aardig wat suikers inzitten.

Zoals eerder gezegd: we zijn natuurlijk geen voedingsexperts (maar weten wel wat lekker is) Voor voedings-en afvaladvies moet je natuurlijk altijd even langs de huisarts of diëtist gaan. Op zoek naar andere gezonde ontbijtjes ? Eerder hadden we al 5x gezonde en super snelle ontbijtjes zonder brood voor je op een rijtje gezet. Deze zijn ook allemaal om van te smullen. 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!