De 5 redenen waarom je zweet soms zó erg stinkt
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
- •

Deze zomerse temperaturen zorgen ervoor dat je flink gaat zweten. Hoewel een goede dosis deodorant al voor veel verlichting kan zorgen, heb je soms dagen dat je zweet wel erg penetrant onder de oksels vandaan komt, met soms gele vlekken in je kleding als resultaat. Waarom je zweet de ene dag meer stinkt dan de andere, kan veel verschillende oorzaken hebben. Womanly zet de 5 meest voorkomende oorzaken van stinkend zweet voor je op een rij.
1. Stressvolle situaties
De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt: die klotsende oksels bij stressvolle situaties. Juist op de momenten dat je het even niet kan gebruiken (lees: op een leuke date) ruik je opeens je eigen zweetlucht steeds sterker en sterker. Hoe kan het dat je bij stress juist erger gaat zweten?
Als je in de stress raakt, gaat je hart sneller kloppen en vernauwen je bloedvaten. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Om de temperatuur weer lager te krijgen, gaat je lichaam extra zweten. En als je angstig bent, wordt je zweet ook nog eens vermengd met stoffen zoals adrenaline. Hierdoor ruikt je zweet extra sterk.
2. Eiwitverbranding
Wist je dat eiwitten in je lichaam ook voor een nare geur kunnen zorgen? En nog specifieker het verbranden van die eiwitten in het lichaam. Als je namelijk te weinig vet of glucose kan verbranden, schakelt je lichaam over op het verbranden van eiwitten.
Bij deze verbranding komt er echter een andere vies ruikende stof voorbij: ammoniak. Deze stof heeft een geur die doet denken aan kattenurine. Geen lekker luchtje dus! Het tekort aan vet of glucose in je lichaam kan door diverse ziekten of tekorten ontstaan. Merk je vaak een ammoniak luchtje, ga dan even langs bij de huisarts.
3. Voeding en medicatie
Naast tekorten in het lichaam kan ook bepaalde voeding of medicatie voor stinkend zweet zorgen. Zo kan het eten van kruidig voedsel zoals curry’s zorgen voor een onaangename geur. Maar ook het drinken van koffie of het eten van teveel suiker kan je lichaam uit balans brengen en daardoor een vieze geur veroorzaken.
Merk je dat je zweet erg sterk ruikt? Probeer dan eens je dieet te veranderen. Drink bijvoorbeeld een week minder koffie of gebruik minder kruiden, en hou in de gaten of dit de geur tegengaat.
4. Hormoonzweet
Zweet dat wordt aangestuurd door je hormonen is heel ander zweet dan normaal. Het komt zelfs uit andere klieren dan je normale zweetklieren. Normaal zweet heeft een lichte geur en is dun, terwijl hormonaal zweet dikker is en meer vetzuren bevat.
Als het hormonaal zweet in contact komt met je huid, kan het een sterke geur afgeven omdat de bacteriën reageren op de vetzuren. Hormonaal zweet komt vooral voor op plekken waar je haargroei hebt, zoals je oksels en je liezen.
5. Wisselen van deodorant
Gebruik je regelmatig hetzelfde merk deodorant, maar ben je onlangs van merk gewisseld, dan kan het ook gebeuren dat je zweet tijdelijk anders ruikt. Dit komt omdat de bacteriën op je huid anders reageren op de samenstelling van de nieuwe deodorant.
Zweet je erg veel, en helpt een gewone deodorant niet voldoende? Gebruik dan een anti-perspirant. Dit middel bevat aluminiumzouten, die de zweetproductie van de huid verminderen. Hierdoor gaat je huid een stuk minder zweten.