7 redenen waarom zweten in de sauna mega gezond voor je is
-
Kim
- •

De Finnen zijn er natuurlijk al veel langer van overtuigd: de sauna is goed voor je gezondheid. Toch zijn we in Nederland ook wel te porren voor een dagje ontspanning in deze stomende ruimte. Heerlijk! Je kan alles even loslaten zonder mobiele telefoon en maximaal genieten. Wat gebeurt er nou eigenlijk allemaal in je lichaam en waarom heeft het zoveel gezondheidsvoordelen? Womanly zocht het voor je uit!
Naar de sauna gaan is een eeuwenoud ritueel
Je kan uiteraard een Himalaya zoutlamp van de Lidl aanschaffen die je stress niveau wat naar beneden haalt, maar veel meer ontspanning haal je uit een sauna bezoek. Hier kom je even helemaal tot jezelf en ben je voor een paar uurtjes offline. De traditie van de sauna komt voort uit een eeuwenoud ritueel van de reiniging van het lichaam volgens Total Wellness Company.
Je hebt ontzettend veel variaties, maar het basisidee blijft hetzelfde: zitten in een warme ruimte die wordt opgewarmd tot ongeveer 82 graden Celcius. Na zo’n 10 tot 20 minuten, als de hitte niet meer te doen is, ga je voor een goede verkoeling. Na een korte rust kan je zelf weer bepalen om je weer terug keert naar die heerlijke warme ruimte. Ben je benieuwd welke voordelen het zweetkamertje met zich meebrengt voor je gezondheid? Wij hebben er een paar op een rijtje gezet.
1. De sauna is goed voor de lijn
Dacht jij dat je flink moet sporten om wat calorieën te verbranden? Dan heb je het (gelukkig) mis. Of naja, sporten blijft natuurlijk het allerbeste maar je kan ook flink wat kcal verbranden met het nemen van een heet bad of een saunabezoekje. Sporten zonder energieke uitputting? Het is dus echt mogelijk. Doordat je in een sauna transpireert, gaat je hartslag flink omhoog.
Dit kost ontzettend veel energie, maar door de verhoogde hartslag heeft je lichaam ook zuurstof nodig volgens hln.be. Om de energie hiervoor te vinden zal je lichaam de overtollige calorieën verbranden. Een fijnere manier kunnen wij haast niet bedenken.
2. Het reinigt je huid
Door de warmte van de sauna ga je goed zweten. De een zweet wat minder dan de ander, maar waarschijnlijk zouden er wel wat zweetdruppels ontstaan na zo’n 20 minuten. Na flink wat transpireren worden dode huidcellen verwijderd. Daarnaast worden afvalstoffen en bacteriën via de bovenste lagen van je huid afgevoerd.
De hitte in dit stoomhok zorgt ervoor dat gifstoffen onder de huid kunnen ontsnappen. Door het zweten en de ademhaling wordt je lichaam dus gezuiverd. Het zal je niets verbazen dat we dagelijks worden blootgesteld aan heel wat giftige stoffen. De giftige chemicaliën zijn aanwezig in onze voeding en milieu. Een saunabezoekje kan het ontgiftingsproces helpen.
Dit bericht op Instagram bekijken
3. Je maakt een gelukshormonen aan
Je stapt de sauna binnen en begint meteen te ontspannen. Herkenbaar? De warmte zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt. ”Endo wat”? Dit is een geluk stofje dat ook vrijkomt als je chocolade eet. Als is dat laatste natuurlijk een stuk ongezonder dan een saunabezoekje. Je verlaat de ruimte waarschijnlijk met een big smile als je weer naar huis gaat.
Nog een voordeel: het brengt ook nog eens met zich mee dat je een heerlijke nachtrust beleeft. Kan je er geen genoeg van krijgen? Bol.com verkoopt een opvouwbare sauna voor een spotprijsje. Dit moeten we natuurlijk wel als een grapje zien, want weinig comfort biedt dit opvouwbare speeltje helaas niet. Voor het serieuze werk verkoopt een bedrijf zoals Total Wellness Company prachtige buiten-en binnen sauna’s. Dat is pas optimaal genieten!
Dit bericht op Instagram bekijken
4. Een sauna bezoek zorgt voor een zacht huidje
Door het transpireren drijf je niet alleen giftige stoffen af zoals zink, lood en kwik. Zoals eerder gezegd verdwijnen ook de dode huidcellen wanneer je transpireert. Door een goede doorbloeding van je huid, krijg je een mooie gezonde tint. Heb je last van acne en andere oneffenheden? Grote kans dat dit na meerdere saunabezoekjes afneemt. De warmte van de sauna open en reinigt de poriën waardoor je huid mega zacht wordt.
5. Je hart wordt getraind
Je hartslag neemt in het zweetkamertje behoorlijk toe. Gemiddeld heb je een hartslag van 60 tot 70 hartslagen per minuut en die gaat in de sauna naar zo’n 110 tot 120 slagen per minuut.
Bezoek je deze stookruimte regelmatig? Dan heb je grote kans dat je hierdoor een sterker hart krijgt. Denk er ook aan om na de sauna een koude douche te nemen. Dan daalt je hartslag weer en train je hem net zoals bij het sporten. Zo verminder je de kans op hart-en vaatziekten.
6. De sauna herstelt de spieren
Heb je vaak last van spierpijn? Een infrarood sauna kan je hier goed bij helpen. Ook kan het je rugpijn flink verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam en de stralingen gaan diep in je huid door.
De hitte verbetert de doorbloeding en je lichaam. Ben je van een plan om een sauna bezoekje te plannen en heb je ook een flinke wandeltocht in de agenda staan? Doe dat saunabezoekje dan de dag erna.
7. Immuunsysteem wordt verbeterd
De blootstelling aan de hitte in de warme ruimte zorgt voor kunstmatige koorts en dat stimuleert in het lichaam het natuurlijke genezingsproces. Hierdoor zal het immuunsysteem meer witte bloedcellen en antilichamen produceren. Deze stoffen helpen om ziekten te bestrijden. Daarnaast beschermt een bezoekje jou ook beter tegen verkoudheid.
Onderzoekers aan de Universiteit van Rurku in Finland ontdekten dat mensen die een halfjaar lang 2x per week naar de sauna gaan, na een maand 30 procent minder last van verkoudheid hebben in vergelijking met mensen die nooit in de zweetruimte te vinden zijn.
Wat moet je absoluut niet doen in de sauna?
Het is belangrijk om de sauna op de juiste manier te gebruiken. Blijf niet langer dan een halfuurtje erin en zorg voor genoeg rust als je de ruimte verlaat. Neem altijd een flesje water mee en drink daar voldoende van om je verloren vocht en mineralen weer goed aan te vullen. Daarnaast kun je beter contactlenzen uitdoen en geen alcohol of drugs tijdens deze ontspanning gebruiken.
Ben je zwanger? Pas dan op met hoge temperaturen (90-95 graden) en blijf er niet langer dan 10 minuten in. Als je geen ervaren sauna-ganger bent kan je dit misschien beter na je zwangerschap gezellig een bezoekje brengen om eens even goed bij te komen.