Food & Drinks

Rijst wassen voordat je het kookt: is dat eigenlijk wel nodig?

rijst-wassen-koken
Foto: Freepik

Gerechten met rijst zijn altijd lekker. Een lekkere curry, nasi of sticky chicken met rijst: wij worden er blij van. Ook van de verschillende soorten die je hebt: basmatirijst, pandanrijst, zilvervlies- of ” gewone”  witte rijst. Soms lastig om te kiezen maar altijd goed voor een lekkere maaltijd. Nu hoor en lees je dat je de rijst voor je het kookt zou moeten wassen. Wij vroegen ons af of dit echt zo is en zo ja, waarom dan?

Waarom zou je rijst moeten wassen?

Het wassen zou te maken hebben met het zetmeel dat er in zit. Als je dit namelijk niet zou wassen, krijg je een plakkerige korrel. Door de rijst te wassen spoel je dit zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere vorm. Zo geeft een wetenschapper, Harold McGee, aan in het boek ‘On Food and Cooking’. En dat geldt inderdaad voor de meeste soorten met een lange korrel.

Maar als je rijst kiest met een korte korrel, zoals bijvoorbeeld voor risotto of een dessertrijst, dan is afspoelen helemaal niet nodig. Daarbij wil je juist dat die zetmeel een lekkere romige smaak afgeeft. Trouwens als je de witte soort gebruikt, is het buitenste schilletje eraf gehaald en zijn de zemelen vaak al verwijderd. Maar helaas ook de beste vitamines en voedingsstoffen. Maar dat is weer een ander verhaal.

verschillend-rijst

Welke soorten rijst moet je dan wel wassen?

Om dat je dus zoveel soorten hebt, verwerk je ze ook verschillend. In Azië wassen ze de rijst eigenlijk altijd wel, maar dat heeft er ook mee te maken dat er nog vuil en steentjes tussen kunnen zitten. Daarom wassen ze de basmati- en jasmijnrijst altijd. Dat voorkomt ook dat het dus plakkerig wordt. Een droge korrel is namelijk meestal het lekkerst bij je rijstgerechten. Maar als je sticky rice wilt moet je het juist even weken.

Rijst wassen is dus goed voor alle langgraan soorten, dus witte-, basmati- en jasmijnrijst. Maar andere rijstsoorten hoef je echt niet te wassen. Risottorijst dus juist niet. Wil je echt een goede droge korrel, was het dan zodat je zeker weet dat je alle stof en oneffenheden eraf haalt en het dus lekker droog kookt. Maar als het jou niet uitmaakt of het droog is dan kun je het gewoon zonder wassen koken.