Life & Health

Roest op je keukenmes? Zo glimt ‘ie weer als nooit tevoren

roest-verwijderen-keukenmes
Foto: Freepik

Je haalt je messen uit de vaatwasser en ziet het al: roestvlekken. Dat ziet er niet mooi uit en je weet niet zeker of het nu echt schoon is geworden. Natuurlijk hoef je ze niet weg te gooien, maar je wilt wel van de vlekken af. Je moet altijd voorzichtig  zijn met een mooie messenset. Deze moet je eigenlijk helemaal niet in de vaatwasser doen, maar met de hand afwassen. Maar zitten die vlekken er toch op? Verwijder ze dan op deze manieren. 

Hoe ontstaat de roest op je messen?

Roestvlekjes ontstaan door vocht dat (te) langzaam opdroogt. Meestal komen ze op plekken waar een kleine beschadiging is. Het komt vooral als je ze in de vaatwasser doet. Daar gebruik best wel agressieve reinigingsmiddelen omdat ook je vieze borden en pannen schoon gemaakt moeten worden. Ook de onthardingszouten in je vaatwasser en hoge temperaturen zorgen voor corrosie op je messen (en ander bestek).

Je kunt de roestvlekken voorkomen door nadat de machine klaar is zo snel mogelijk je messen eruit te halen en af te drogen. Dan krijgen de zouten geen kans om te blijven plakken. Dus laat je vaat met messen beter niet ’s nachts draaien. Gebruik nooit een schuurspons of iets van staal om schoon te maken. Dit beschadigt je mes en zo ontstaan er nog meer zwakke plekken. Eigenlijk moet je ze dus gewoon afwassen met wat wasmiddel en een zachte afwasborstel.

roest-verwijderen-op-mes

Hoe krijg je de roestvlekken van je messen af?

Op de site van Libelle zagen wij de makkelijkste en handigste tip. Het enige wat je nodig hebt om de roest eraf te halen is azijn. Zet je mes in een glas of vaas wat net groot genoeg is voor het mes. Let op dat het stevig genoeg staat. Giet er net zoveel azijn over tot het mes helemaal onder staat. Laat daarna 5 minuten staan. Boen daarna goed schoon met en hand- of theedoek tot alles eraf is. En dan glanzen ze weer als nieuw!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!