Food & Drinks

Gelul of echt waar? Zitten er luizen in roze koeken?

roze-koeken-luizen-waarheid
Foto: Womanly

Hoewel wel enorm kunnen genieten van onze guilty pleasures, willen we niet altijd weten hoe deze snacks precies worden gemaakt. Zo horen de meeste mensen liever niet wat er nou écht in een frikandel zit. Een van de meest bizarre verhalen die de ronde doet, is dat er luizen worden gebruikt bij de productie van roze koeken. Is dit een fabeltje of is deze sappige roddel echt waar? In dit artikel onderzoeken we de waarheid achter één van onze favoriete snacks.

De kleurrijke waarheid achter roze koeken

Laten we beginnen met de opvallende roze kleur van deze heerlijke traktaties. De mooie felroze tint in roze koeken komt van de kleurstof Karmijn. Dit is een pigment dat inderdaad wordt verkregen uit de eieren en lichamen van luizen. Het beestje dat deze roze kleurstof afgeeft, is de de zogenaamde cochenilleluis. Deze luis leeft op cactussen in Zuid-Amerika en Mexico. De luizen worden al van oudsher door de inheemse bevolking gebruikt voor het kleuren van hun textiel en hun voeding.

Om de Barbie-roze kleurstof uit de luizen te verkrijgen, worden de luizen net voordat ze eitjes leggen met de hand van de cactussen afgeschept. Hierna worden ze gedood, gemalen en gefilterd. Het ‘oogsten’ van de luizen gebeurt op grote schaal: voor 450 gram Karmijn zijn er zo’n 70.000 luizen nodig. Voor één roze koek kunnen dus tientallen, zo niet honderden, luizen gebruikt zijn. Iek!

luizen-roze-koeken

Luizen in allerlei voedingsmiddelen

Luizen in je eten klinkt misschien vies, maar ze zijn eigenlijk een veilig en veel-voorkomend ingrediënt. Deze kleurstof wordt voor diverse soorten etenswaren en producten gebruikt. Niet alleen voor roze koeken dus, maar ook voor gekleurde drinkyoghurt, vla, tomatensoep en zelfs shampoo en make-up. De luizen zitten dus in veel meer producten dan je zou denken.

Vind je het eten van luizen geen prettig idee of wil je echt veganistisch eten? Let er dan op of je voeding de kleurstof Karmijn (E-nummer E120) bevat. Tegenwoordig worden voedingsmiddelen zoals roze koeken ook vaak gekleurd met alternatieven, zoals synthetische kleurstoffen of bijvoorbeeld bietensap. Wil je er echt zeker van zijn dat je roze koeken geen luizen bevatten, dan kun je ze natuurlijk ook zelf namaken, bijvoorbeeld met dit recept voor homemade roze koeken.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!