salaris-gemiddeld-stewardess-nederland
Geld & Carrière

Dit bedrag verdient een stewardess gemiddeld in Nederland

Droom jij er wel eens van om je kantoorbaan in te ruilen voor een avontuurlijke carrière als stewardess? Betaald worden om de wereld rond te reizen klinkt als een droombaan, al gaat het leven van een stewardess niet altijd over rozen. Want naast het vele reizen is het ook hard werken. En hoeveel salaris ontvang je voor deze baan in de lucht eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Salaris van een stewardess in Nederland

Het salaris van een stewardess is niet zo makkelijk vast te leggen. Net zoals je bij elke vliegtuigmaatschappij een andere prijs voor een ticket betaalt, ontvangen stewardessen ook per maatschappij een ander salaris. Zo ontvangt de crew die werkt bij een prijsvechter als EasyJet minder dan de collega’s die intercontinentaal vliegen.

Over het algemeen ligt het gemiddelde salaris van een stewardess tussen de de €1700 en €3000. Interessant feitje: de stewardessen worden betaald op basis van de vlieguren die ze maken. Meestal ontvangen ze een basisloon en daarop bonussen per vlucht. Deze vlieguren beginnen pas als het vliegtuig daadwerkelijk de baan verlaat en de lucht ingaat: over de tijd ervoor en erna ontvangt de crew geen loon. Tijdens het verblijf in het buitenland wordt het eten en onderdak door de vliegtuigmaatschappij betaald. Ook ontvangt de vliegcrew daggeld van zo’n €50 – €100 per dag.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by easyJet (@easyjet)

Meer dan drankjes inschenken

Echt rijk zul je met een baan in de wolken dus niet worden. Toch komt er veel meer werk bij kijken dan de passagiers van het vliegtuig zien. Het werk van de stewardess begint al voordat de passagiers aan boord komen. Zo is er voor elke vlucht een meeting met de gehele vliegcrew waarbij de aankomende vlucht, de veiligheidsregels en eventuele bijzonderheden over de passagiers worden doorgenomen. Daarna checkt de crew gezamenlijk het interieur van het vliegtuig en worden de passagiers bij het instappen begeleid.

De vliegcrew is getraind om in allerhande situaties koel te blijven en helder te reageren. Zo weten ze precies hoe ze met passagiers moeten omgaan die agressief, koppig of juist heel angstig zijn. Als stewardess moet je stevig in je schoenen staan, en bovendien hebben die schoenen ook nog eens hakken, waar je urenlang op moet kunnen lopen. De selectieprocedure om stewardess te worden is dan ook erg streng: één op de tien kandidaten wordt uiteindelijk aangenomen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KLM Royal Dutch Airlines (@klm)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!