salaris-medewerker-kinderopvang
Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde salaris van een medewerker in de kinderopvang

Op een groep jonge kinderen passen: de één moet er niet aan denken, de ander vindt het een heerlijke baan. Kinderopvang is voor veel ouders een essentieel onderdeel van hun dagelijkse leven, en dat maakt werken in deze sector dan een erg dankbaar beroep. Bij Womanly vroegen wij ons af hoeveel een leidster in de kinderopvang eigenlijk verdient. Lees hier het gemiddelde salaris van een medewerker in de kinderopvang.

Pedagogisch medewerker in de kinderopvang

Iemand die in de kinderopvang werkt, wordt een leidster of pedagogisch medewerker genoemd. Om als medewerker in de kinderopvang te kunnen starten, wordt het dan ook aangeraden om een opleiding tot pedagogisch medewerker te volgen. Hier leer je om de kinderen op een juiste manier te begeleiden en bij te staan in hun ontwikkeling en verzorging.

Een opleiding tot pedagogisch medewerker volg je op zowel MBO als HBO niveau. De baankansen in de sector zijn goed: er is veel vraag naar geschikte medewerkers. Door de relatief hoge werkdruk en lage lonen is er op dit moment een tekort aan werknemers die graag in de BSO of crèche werken.

salaris-leidster-kinderopvang

Hogere salarissen door nieuw cao akkoord in 2023

Het lage salaris in de sector heeft geleid tot het tekort aan personeel en zorgt ook voor een hoog personeelsverloop. Dit leidt dan weer  tot een slechtere kwaliteit van de opvang zelf, wat nadelig is voor zowel de werknemers als de kinderen. In februari 2023 bereikten Vakbonden FNV en CNV en branchepartijen BK en BMK tot een nieuw akkoord over de nieuwe cao Kinderopvang. Verdeeld over 18 maanden gaan de de lonen van professionals in de kinderopvang gemiddeld met 11,86 procent stijgen.

Op dit moment ligt het gemiddelde salaris van een leidster rond de €2585 per maand. De komende jaren zal dit bedrag door de nieuwe cao afspraken dus hoger uitvallen.  Naast deze loonsverhoging is er nog meer goed nieuws: op 1 juli 2023 krijgen alle werkende medewerkers die vallen onder de cao een eenmalige uitkering van € 525,- naar rato van het dienstverband. Ben je aan het twijfelen of het werk als pedagogisch medewerker iets voor jou is? Dan is het nu een goed moment om de sprong te wagen.

kinderopvang-salaris

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!