schadelijk-effect-blauw-licht
Life & Health

Dit is het schadelijk effect van blauw licht op je huid

Nog even de nieuwe foto’s van je favoriete influencers op Instagram checken of eindeloos door reels swipen: we zijn allemaal schuldig aan eindeloos scrollen op onze telefoon. Al jarenlang waarschuwen onderzoekers dat blauw licht, het licht dat het scherm van je telefoon en laptop uitstraalt, slecht is voor je slaapritme. Maar het blijkt nu ook nog eens slecht voor je huid te zijn, met zelfs huidveroudering als gevolg. 

Blauw licht van je mobiel en laptop

Het lijkt misschien een bizar idee dat zelfs het licht van je laptop kan zorgen voor huidveroudering. Je ziet immers geen verschil en het licht kan je huid ook niet verbranden of bruiner maken. Toch blijkt ‘blauw licht’, bij wetenschappers beter bekend als hoogenergetisch zichtbaar licht (high-energy visible light of HEV) wel degelijk schadelijk te zijn voor je huid.

Langdurige blootstelling aan dit zogenaamde HEV licht kan  vrije radicalen in je lichaam genereren. Op de langere termijn kan dit zorgen voor pigmentvlekken en rimpels, zoals dat ook gebeurd bij UV straling. Maar volgens Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, valt het effect van onze schermen gelukkig mee: “De dosis blauw licht die in deze onderzoeken werd gebruikt, is niet te vergelijken met de hoeveelheid waarmee we in het dagelijks leven te maken krijgen.” Het blauwe licht van je apparaten zal dus niet zo snel zorgen voor zichtbare schade.

blauw-licht-schadelijk-laptop

Hoe kun je schade door blauw licht voorkomen?

Bang voor huidveroudering hoef je dus niet meteen te zijn. Maar gemiddeld zitten we zo’n 10 uur per dag achter onze mobieltjes en laptops. Het is daarom geen overbodige luxe om je huid voor aanvang van je werkdag even extra goed te verzorgen. Om te beginnen is een goede zonnebrand altijd essentieel. Want wist je dat de zon zelfs in de lente schadelijk voor je huid kan zijn?

Daarnaast is een goede voeding essentieel om de vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Het eten van voldoende voedsel met antioxidanten helpt hierbij. De antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in je cellen tegen de vrije radicalen. Je haalt de antioxidanten uit groenten en fruit. Volgens het Voedingscentrum hoef je geen extra supplementen te nemen met antioxidanten. Het eten van voldoende groente en fruit volgens de Schijf van Vijf biedt voldoende bescherming.

blauw-licht-voeding

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!