Food & Drinks

Mysterie ontrafeld: dit is het verschil tussen scharrelei, biologisch en vrije uitloop

scharrelei-biologisch-vrije-uitloop-ei
Foto: Freepik

Wij eten de nodige eieren per week en gebruiken ze ook vaak voor het bakken, maar vragen we ons soms af welke eieren nu eigenlijk beter zijn. Je hebt tenslotte de keuze uit scharreleieren, biologische en vrije uitloop eieren. Zit daar nu eigenlijk heel veel verschil tussen of heeft het toch meer met marketing te maken? Tijd voor Womanly om dit eens goed uit te zoeken.

Scores op schaal van diervriendelijkheid

Het programma Kassa meldt dat er per jaar zo’n 200 eieren per persoon worden gegeten. Dat is een behoorlijk groot aantal. De meeste mensen vinden het welzijn van kippen belangrijk. Dus willen we weten welk soort ei dan het beste voor heeft met de kippen. Is een scharrelei nu echt minder goed dan een vrij uitloopei? En wat heeft een biologisch ei dan weer extra?

Op de diervriendelijke schaal scoort een scharrelei, waar we al een beetje bang voor waren, inderdaad het laagst. Een vrije-uitloopei zit in het midden van die schaal en het biologische ei aan de bovenkant. Dat zie je dus ook aan de prijs, wat voor veel mensen natuurlijk ook meeweegt in de keuze. Een scharrelei is het goedkoopst en het biologisch ei is duidelijk duurder dan de andere eieren.

verschil-soorten-eieren

Wat is een scharrelei?

Wanneer je naar de codes op een ei kijkt, kun je ontdekken welk type ei het is. Dit geeft je zekerheid over de inhoud van het eierdoosje. Er is echter ook een lager genummerde code, die uitsluitend wordt gebruikt voor verwerking in diverse producten zoals mayonaise en koekjes.

Maar laten we dieper ingaan op de term “scharrelei”. Op het eerste gezicht zou je denken dat dit betekent dat de kip vrij kan rondlopen en scharrelen. Maar in werkelijkheid is de ruimte vaak beperkt, met soms negen kippen op slechts één vierkante meter. Dit geldt helaas ook voor de zogenaamde scharrelkippen. Goed voor de kippen is dit keurmerk dus absoluut niet.

verschil-eieren

Vrije-uitloop eieren en biologische eieren

De kippen met vrije-uitloopeieren kunnen wel naar buiten. Ze hebben in ieder geval vier vierkante meter buitenruimte en de omgeving is diervriendelijker met bijvoorbeeld strobalen. De biologische kippen hebben het het beste: ze kunnen binnen op stok zitten (wat kippen fijn en veilig vinden), hebben een lekkere zachte ondergrond en meer dan vier vierkante meter buitenruimte. Ook het voer is biologisch en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dus het mysterie van het ei is hiermee opgelost.