schermtijd-verminderen-manieren
Life & Health

De beste manieren om je dagelijkse schermtijd te verminderen

Urenlang scrollen op je telefoon: we zijn er allemaal schuldig aan. Hoewel jongeren steeds vaker belangst blijken te hebben, hebben ze toch een gemiddelde schermtijd van 5 uur per dag. Zit jij ook vaak doelloos op je telefoon te scrollen en wil je dit graag minder doen? Womanly geeft je tips om effectief van je telefoonverslaving af te komen. 

Korte dopamine boosts werken verslavend

Het scrollen op je telefoon wordt als een verslaving gezien omdat het kijken naar je telefoon elke keer een hele korte dopamine-boost in je hersenen geeft. Het stofje dopamine zorgt voor een kortstondig geluksgevoel. Dat klinkt fijn, maar dit gevoel duurt maar heel kort en zodra het voorbij is willen je hersenen er meer van. Dus onbewust ga je op zoek naar de snelste manier om weer een boost te krijgen, en zo grijp je meteen weer naar je telefoon.

Om een verslaving aan te pakken is het belangrijk om te kijken naar de onderliggende oorzaak. Vraag jezelf af waarom je je telefoon steeds opnieuw pakt. Doe je het uit verveling, of omdat je je eigenlijk eenzaam voelt? Of doe je het om een andere emotie liever niet te voelen? Weten waarom je steeds op zoek bent naar een shotje geluksgevoel is de eerste stap op weg naar een lagere schermtijd.

schermtijd-mensen

Slot op je schermtijd

Zodra je weet waarom je onbewust steeds weer je telefoon oppakt, kun je een strategie bedenken. Zo kan het helpen om je telefoon in een andere kamer te leggen, telkens uit te loggen als je hebt gekeken of het app icoontje naar het laatste scherm op je mobiel te verplaatsen. Ook bestaan er diverse apps die je op je telefoon kan zetten om je schermtijd te verminderen.

Probeer ook niet te streng te zijn voor jezelf: net zoals bij een dieet helpt het beter om je verslaving stap voor stap af te bouwen, in plaats van cold turkey te stoppen. Als je nieuwe telefoon gewoontes beetje bij beetje opbouwt, is de kans een stuk groter dat ze blijven. Wees dus niet boos op jezelf als je toch te veel op je telefoon hebt gekeken, maar probeer bijvoorbeeld je schermtijd elke dag met 10 minuten te verminderen. Je zult al snel het verschil gaan merken. Het echte geluk zit immers nog steeds in de wereld om je heen.

schermtijd-verslaafd

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!